ZELJKOVIĆ I BOJIĆ NA SLOBODI! Nakon pet meseci, osumnjičeni u aferi "Korona ugovori" izlaze iz pritvora

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 02. 2022. u 07:13

REPUBLIČKO javno tužilaštvo neće tražiti produženje pritvora za nekadašnjeg direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislava Zeljkovića i direktora firme "Prokontrol" Slavka Bojića jer za to nema zakonskih razloga, izjavila je sekretar tog tužilaštva Dragica Tojagić.

ЗЕЉКОВИЋ И БОЈИЋ НА СЛОБОДИ! Након пет месеци, осумњичени у афери Корона уговори излазе из притвора

Foto Privatna arhiva

- To znači da su istekli svi pritvorski razlozi. Zeljkoviću pritvor može trajati najduže do srede, 16. februara, pet minuta posle ponoći, a Bojiću jedan dan manje - poručila je Tojagićeva.

To u prevodu znači da će Zeljković i Bojić izaći iz pritvora nakon pet meseci, a sada se čeka zvanično podizanje optužnice u ovom predmetu. Oni su uhapšeni u septembru mesecu prošle godine u predmetu koji se odnosi na sporne nabavke Instituta za javno zdravstvo, a pritvor im je produžen na predlog Republičkog javnog tužilaštva.

Zeljković i Bojić uhapšeni su, zajedno sa Draganom Dubravcem i Sašom Markovićem, a za koje je Republičko javno tužilašto ranije odlučilo da ne zatraži pritvor u decembru prošle godine.

Zeljković se tereti za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja u postupcima nabavke medicinske opreme, zaštitnih odela i termalnih kamera i kršenje Zakona o javnim nabavkama RS. Pričinjena šteta Republici Srpskoj iznosi više od 700.000 maraka.

Foto Novosti

Tužilaštvo RS iskoristilo je maksimalan period koji zakon dozvoljava za istražni pritvor u ovom predmetu i neće zatražiti produženje za osumnjičene.

Inače, sad već bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković i direktor firme "Prokontrol" Slavko Bojić, žalili su se Vrhovnom sudu RS prošle godine zbog produžavanja pritvora, ali su ipak ostali i dalje još dva meseca u zatvoru. Odluku je doneo Vrhovni sud RS na predlog Republičkog javnog tužilaštva

Dragan Dubravac, direktor firme "Promeding" i osumnjičeni u aferi "Korona ugovori" priznao je tokom saslušanja u Tužilaštvu da je saučesniku Slavku Bojiću, direktoru "Prokontrola" predao 85.000 maraka, nakon isplate za nabavku maski iz Kine.

Iz tužilaštva navode da im se na teret stavlja da su, koristeći vanrednu situaciju izazvanu pandemijom virusa korona, zajedno i po dogovoru, prilikom javnih nabavki medicinske opreme oštetili budžet RS u znatnom iznosu.

- Doveli su u opasnost živote i zdravlje velikog broja zdravstvenih radnika koji su bili korisnici opreme - odela i maski, a za koju je utvrđeno da nije bila za medicinsku upotrebu, niti je kao takva pružala odgovarajuću zaštitu - saopštilo je Tužilaštvo RS.

NADUVANE CENE ODELA I MASKI

SUMNjA se da su osumnjičeni oštetili budžet za više od 790.000 KM. Radilo se kupovini medicinskih maski koje su nabavljane za 0,36 KM po komadu, a Institutu fakturisane po 6,9 KM. Zaštitna odela su nabavljana za 22,5 KM, a fakturisana za 50 maraka...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna