SMAJIĆEVA VOJSKU RS NAZVALA GENOCIDNOM! Skandal u Narodnoj skupštini Republike Srpske u režiji poslanika grupe zajedno za BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 02. 2022. u 11:30

BEGIJA Smajić, poslanik iz grupe Zajedno za BiH, šokirala je juče kolege poslanike replicirajući poslaniku Nebojši Vukanoviću, koji je dan ranije doneo na zasedanje uniformu VRS, optuživši kompletnu Vojsku Republike Srpske da je "genocidna"!

СМАЈИЋЕВА  ВОЈСКУ РС НАЗВАЛА ГЕНОЦИДНОМ! Скандал у Народној скупштини Републике Српске у режији посланика групе заједно за БиХ

Foto D. Pozderović

Poslanici u Narodnoj skupštini zatražili su da se Smajićeva izvini za, kako su naveli, najuvredljiviju i najskandalozniju izjavu u istoriji Narodne skupštine RS.

Vukanović je odmah uzvratio da je, koliko zna, komandant Armije RBiH osuđen u Hagu za ratne zločine, i da su procesuirani i komandanti Petog i Trećeg korpusa. Takođe je upitao Smajićevu zašto se nije ogradila od pokolja 60 ljudi na Vozući od strane mudžahedina iz arapskog sveta, i što nikada nije odala počast na bilo kom mestu velikog srpskog stratišta.

Potpredsednik Narodne skupštine Srpske, Milan Petković, odgovarajući Smajićevoj izjavio je da je Vojska RS oslobodilačka, slobodarska vojska.

- To je vojska koja nije osuđena. Ta vojska čini i dan-danas ove žalosne Oružane snage BiH - istakao je Petković.

Boračka organizacija Srpske poručila je narodnom poslaniku Begiji Smajić, koja je Vojsku RS nazvala genocidnom, da se uvredama ne može graditi suživot i poverenje u BiH.

Begija Smajić, foto Kliks

Iz BORS izjavu Smajićeve smatraju uvredom za Srpsku, sve njene dobronamerne građane i sve borce VRS, među kojima je bio i veliki broj pripadnika naroda iz kojeg ona dolazi, i očekuje od nje izvinjenje.

- Smajićeva mora znati da su preci pripadnika VRS u oslobodilačkim ratovima oslobađali čak i narod kojem ona pripada i da su u Drugom svetskom ratu za tu slobodu dali više od milion žrtava, a u Prvom svetskom ratu čak trećinu stanovništva - ističu u BORS.

Podsećaju i da je u toku Drugog svetskog rata na prostorima sadašnje BiH postojao koncentracioni logor u kojem je ubijeno 700.000 ljudi, od kojih su najveći broj bili pripadnici srpskog naroda.

- Nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući najviše srpskom narodu, narod kojem pripada Smajićeva dobio je status naroda, a ne nacionalne manjine. Zbog svega navedenog izjava Smajićeve predstavlja uvredu i za srpski narod i sve njihove pretke - poručili su iz BORS.

Nebojša Vukanović, Foto Novosti

U BORS napominju da Smajićeva mora znati da ne postoji kolektivna odgovornost, ni krivica i da su za eventualne zločine, počinjene tokom proteklog rata, odgovorni i krivi samo pojedinci, ma kako se oni zvali i ma kojem narodu pripadali.

- Ako Smajićeva misli da se na ovakvim uvredama i na ovakav način može graditi suživot i poverenje u ovako složenoj društvenoj zajednici kao što je BiH, onda mora znati da se grdno vara i da nije u pravu - navode iz Boračke organizacije RS.

DISTANCIRANjE OD ZLOČINA

BEGIJA Smajić je u svojoj replici, nakon što je Vojsku Srpske okarakterisla genocidnom, izjavila da ne osuđuje srpski narod za zločin genocida, ali očekuje od srpskog naroda da se distancira od onih koji su činili genocid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)