SPISAK SRPSKOG STRADANJA U BiH U VIŠE TOMOVA: RS sprema atlas zločina nad našim narodom da bi prekinula manipulacije iz Sarajeva

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 01. 2022. u 09:00

REPUBLIČKI centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica radi na projektu ažuriranja popisa srpskih žrtava tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. U okviru tog procesa centar će objaviti Atlas zločina nad Srbima u BiH. Prvi tom će se pojaviti već ove godine na oko 1.000 strana i obuhvatiće stradanje srpskog naroda u BiH u 1992. godini.

СПИСАК СРПСКОГ СТРАДАЊА У БиХ У ВИШЕ ТОМОВА: РС спрема атлас злочина над нашим народом да би прекинула манипулације из Сарајева

Groblje srpskih žrtava u Podrinju / Foto M. Kojić

Kako ističu sagovornici "Novosti", cilj Republike Srpske je da objavom Atlasa još jednom ukaže da u ratu u BiH nisu stradali samo Bošnjaci i Hrvati, već i Srbi, i da razmere stradanja srpskog naroda ne smeju da se umanjuju, što političko Sarajevo konstantno čini od završetka rata.

- Prošle godine smo objavili popis srpskih žrtva u ratu u BiH sa 35.042 imena i prezimena i okolnostima stradanja. Popis srpskih žrtava se stalno dopunjava i on nam je baza za Atlas. Tu će na jednom mestu moći da se vidi gde je stradao srpski narod u proteklom ratu - kaže, za "Novosti", Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata.

On posebno ističe i različite aršine u radu pravosuđa BiH, pri čemu sudovi Bošnjacima za zločine nad Srbima izriču oslobađajuće presude ili kazne ispod zakonskog minimuma, dok Srbe osuđuju na višegodišnje kazne zatvora.

- Tako je lice srpske nacionalnosti za jednostruko silovanje osuđeno na osam godina zatvora, a Bošnjak sa optužnicom od 21 tačke, koja između ostalog obuhvata silovanje, premlaćivanje, pomaganje u premlaćivanju, dobije kaznu od dve i po godine zatvora - ukazuje Kojić, i navodi da se zbog izostanka jedinstvenog sistema kažnjavanja Srbima, u proseku, izriče 13,7 godina zatvora, a Bošnjacima 7,2 godine.

On kaže dok Republika Srpska insistira da se primenjuje Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, bošnjačka strana to odbija i šalje jasnu poruku da ne žele rešavanje najsloženiji predmeta ratnih zločina:

- Po ovoj strategiji prioritet u procesuiranju imaju najsloženiji predmeti, a to podrazumeva da se radi o visoko pozicioniranom vojnom, policijskom ili političkom vrhu.

Veljko Lazić, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, kaže za "Novosti", da su Srbi žrtve iz proteklog rata, a ne agresori, kako Sarajevo godinama targetira srpski narod.

- Bošnjaci već četvrt veka, odnosno od završetka rata, menjaju identitet istog. Institucije RS moraju da pojačaju angažovanje u pokazivanju istine i da se zna koliko su stradali Srbi. Zato je odlična ideja o objavljivanju Atlasa sa dokazima o obimu stradanja Srba, kao i podacima gde su počinjeni zločini u BiH.

Milorad Kojić / Foto: D. Pozderović

Simo Tuševljak, glavni inspektor MUP RS za istrage krivičnog dela ratnog zločina, kaže, za naš list, da, nažalost, većina porodica ubijenih Srba u ratu u BiH neće dobiti satisfakciju da ubice njihove dece i najmilijih budu osuđene za ratne zločine:

- Srbi su u ratu ubijani samo zato što su Srbi. Pravosuđe BiH je već od završetka rata počelo da radi po sistemu da su samo Bošnjaci žrtve u ratu, a Srbi zločinci i takve su presude donošene. Dok su Srbi dobijali maksimalne kazne, Bošnjaci su oslobađani za zločine nad srpskim narodom. Iako postoje jasni dokazi o planskom ubijanju na hiljade Srba koji su prosleđeni Tužilaštvu BiH, stotine predmeta su i dalje po fiokama.

Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da istina o ratu u BiH neće biti potpuna dok bošnjačka politika ne shvati da je civilizacijski čin o svim žrtvama govoriti sa istim poštovanjem:

- U BiH su sada jedino ponižene srpske žrtve. Manje su vredne suze srpskih majki, a opet najveće kazne za zločine dobijaju upravo Srbi. Sve dok Bošnjaci ne žele da grade BiH na poštovanju svih žrtava, dotad je teško govoriti o suživotu.

I DALjE SE TRAGA ZA 1.652 SRBA

LAZIĆ ističe da o minimiziranju srpskih žrtava iz rata u BiH najbolje govori rad Instituta za traženje nestalih BiH:

- RS traga za još 1.652 srpske žrtve. Institut, ako nastavi sa dosadašnjim tempom rada, pronaći će nestale Srbe za 100 godina, jer su za 12 godina pronašli samo 265 tela ubijenih Srba.

ISTORIČARI I ZAKON

KOJIĆ se osvrnuo i na nametnuti zakon bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, navodeći da, ukoliko Republika Srpska dozvoli da istoriju pišu sudovi, onda istoričari neće moći da rade pod zabranom koju je Incko nametnuo kroz ovaj zakon. On ocenjuje da je "Inckov zakon" nedemokratski, te da tako nešto nije zabeleženo bilo gde u svetu, zbog čega taj akt mora biti povučen iz pravnog života BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri