ZIDAJUĆI "PERU" MILIONE: Zašto je na području Srpske u porastu broj krivičnih dela "pranja novca"

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 12. 2021. u 07:13

Najveći "perači" novca u Srpskoj su Slovenci, koji su u protekle dve godine u RS otvorili 200 fantomskih firmi preko kojih izvlače "živu lovu". U Banjaluci je čak otkriveno da na jednoj lokaciji ima prijavljeno 20 slovenačkih firmi bez ijednog prijavljenog radnika. Nažalost, nisu samo Slovenci prepoznali da bi mogli da pokušaju da "operu" novac u RS, već su to su prepoznale i firme iz Litvanije i Rusije, ali i kriminalne regionalne grupe. Pored "pranja novca" preko ćerki firmi, najzastupljeni način u RS da se pokuša da se "opere prljav" novac je građevinarstvo, odnosno kupovina zemljišta i izgradnja zgrada koje se dalje zakonski prodaju, kažu sagovornici "Novosti".

ЗИДАЈУЋИ ПЕРУ МИЛИОНЕ: Зашто је на подручју Српске у порасту број кривичних дела прања новца

Foto Novosti

Prema podacima MUP RS koji su dostavljeni "Novostima", ove godine su evidentirana 23 krivična dela "pranje novca", a nadležnim tužilaštvima je podneto 19 izveštaja protiv 43 osobe. U toku 2020. godine evidentirano je 17 ovih krivičnih dela, za koja je nadležnim tužilaštvima podneto 11 izveštaja protiv 26 osoba.

- Najčešći načini su kupovina nekretnina od strane fizičkih lica, novčani transferi koji se vrše u korist računa ofšor kompanija kao navodno plaćanje obaveza nastalih po osnovu poslovnih odnosa, a računom ofšor kompanije direktno ili indirektno raspolaže lice koje je steklo novac koji je predmet pranja pojašnjava Mirna Miljanović, načelnik Odeljenja u MUP RS.

Iz MUP RS pojašnjavaju da se ubacivanje gotovine u legalne tokove sprovodi i kroz pozajmice koje najčešće vlasnici preduzeća daju preduzeću i obrnuto, kroz ulaganje novca stečenog kriminalnim aktivnostima u nekretnine, te upotrebu novčanih "mula" - ljudi koji primaju novac iz prevara u inostranstvu na svoje račune ili na račune svojih firmi.

Siniša Vukelić, urednik poprtala capital.ba, koji je radio istraživanja u vezi sa "pranjem novca" u RS, kaže da su došli do zaključka da postoji čak deset načina da se "pere novac" u BiH i RS.

- Građevinarstvo i nekretnine, kladionice i fantomske ofšor kompanije su najčešći primeri "pranja novca" - kaže Vukelić.

Za Slovence kaže da su masovno koristili pogodnost da je u Srpskoj porez na dobit 10 odsto, a u Sloveniji 30 odsto.

- Pre dve godine su se pojavile desetine slovenačkih firmi u Srpskoj. To su pre svega bile ćerke firme kojima su matične firme iz Slovenije uplaćivale novac za neku pre svega nepostojeću uslugu. Ćerka firma bi izdala fakturu matičnoj firmi u Sloveniji koja bi pustila novac. U RS se plati porez na dobit, a ostatak novca se nosi u Sloveniju. Na terenu smo otkrili i firmu koja je imala milion maraka dobit a bez ijednog zaposlenog - ističe Vukelić.

Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost, kaže da se zapadnjački princip "pranja novca" defintivno preselio i u RS i BiH.

- Kriminalne grupe u regionu su došle do ogromne količine novca kroz trgovinu narkoticima. Taj novac prosto moraju ubaciti u legalne tokove jer će doći u problem da institucije otkriju novac - kaže Župljanin.

KO SVE UČESTVUJE U "IGRI"

Prema istraživanju capital.ba advokati, računovođe, notari i agenti za promet nekretnina takođe su deo sistema "pranja novca". Bez njih nije moguće praviti fiktivne kupoprodajne ugovore, niti voditi dvojne knjige za kompanije.

- Svi ugovori o kupovini ili prodaji nekretnina overeni su kod javnih notara, ali niko ne kontroliše vrednosti određene imovine. U izveštajima Manejvala identifikovani su slučajevi tajnog dogovora u svrhu "pranja novca", uključujući izvođače, agente za promet nekretnina, notare, advokate i bankare. Niko ne kontroliše novac koji se sliva na račune advokata. Oni sa klijentima sklapaju ugovore za fiktivne usluge koje naplaćuju u gotovini i polažu na svoj račun u banci, a potom ga uz proviziju vraćaju u vidu pozajmice ili prikazuju kao svoje ulaganje u firmu klijenta - pojašnjavaju u istraživanju.

NAJČEŠĆA UTAJA POREZA

Goran Maričić, direktor PURS, kaže da je PURS ove godinima tužilaštvima dostavili 28 izveštaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su počinili krivično delo kojim je budžet Srpske oštećen za oko 7,6 miliona maraka, od čega se najveći deo odnosi na utaju poreza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna