CVIJANOVIĆEVA: Prebacivanje krivice na Srpsku jeftin trik, partije iz FBiH nisu ni na tragu dogovora

S. M.

16. 12. 2021. u 11:32

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se nastavak pregovora o izbornoj reformi nije desio, jer oni koji u njoj učestvuju, a zasada su to političke partije iz FBiH, nisu na tragu bilo kakvog dogovora, a ne zbog nedavnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srpske.

ЦВИЈАНОВИЋЕВА: Пребацивање кривице на Српску јефтин трик, партије из ФБиХ нису ни на трагу договора

FOTO RTRS

Upitana da prokomentariše zajedničku izjavu Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH o odgađanju pregovora o reformi Izbornog zakona u BiH, Cvijanovićeva je izjavila da što se tiče pregovora unutar FBiH, koliko se zna, nema pomaka, a bilo je i nekih najava bošnjačkih partija da se nameravaju povući iz tog procesa i sad im treba izgovor.

- To što se u Sarajevu nastoji svaliti krivica na Republiku Srpsku je jeftin trik. U FBiH ni tri godine od prošlih izbora nisu implementirani izborni rezultati. Da Izborni zakon treba menjati i sprečiti različite zloupotrebe je jasno i verujem da takva aktivnost ima podršku svih partija, ali tu postoji prethodno pitanje koje treba rešiti, a odnosi se na legitimno predstavljanje koje traže hrvatske partije - istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, pomoć sa strane je dobrodošla, ali suštinski volja domaćih političkih aktera je ključna.

- Naravno, razumem da međunarodni službenici imaju zabrinutosti i u vezi sa zasedanjem Narodne skupštine RS, ali to nije ključno za nedolazak onih koji se bave isključivo izbornom reformom. I ta pitanja koja se vezuju za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske isto tako zavise od političke volje političkih partija. I mi smo zabrinuti za stanje u BiH, nedostatak političkog dijaloga između konstitutivnih naroda, zabrinuti smo zbog očekivanja da vam neko s vana donese rešenje, a pogotovo zbog nastojanja da se neutrališe koncept konstitutivnosti na kojem počiva BiH - naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RETKO GA VIĐAMO: Ana Ivanović objavila sliku sa ocem - uz emotivnu poruku za rođendan (FOTO)