PREMIJER VIŠKOVIĆ U SKUPŠTINI: Cilj je fiskalna stabilnost Srpske

S. M.

14. 12. 2021. u 16:50

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpke Radovan Višković izjavio je danas na sednici Narodne skupštine RS da je Program ekonomskih mera za 2022-2024. godina sadrži 24 mere koje imaju za cilj fiskalnu stabilnost Republike Srpske.

ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ У СКУПШТИНИ: Циљ је фискална стабилност Српске

FOTO RTRS

- Podsećam da smo imali pad BDP prošle godine zbog posledica pandemije, a ove godine beležimo rast koji je procenjen na 5,5 odsto, a naredne godine rast od šest odsto, rekao je Višković.

On je naveo da je javni dug Republike Srpske zaključno sa krajem septembra 5,08 milijardi KM ili 42,7 odsto BDP, a ukupan dug 6,1 milijardi KM ili 51,5 milijardi KM.

– Posebna pažnja je data zahtevima Privredne komore Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca i socijalnih partnera. Opredelili smo se za rasterećenje oporezivanje rada i smanjenja parafiskalnih nameta. Cilj je da privredi ostane novac koji će usmeriti u povećanje plata, istako je Višković.

On je podsetio da je plan smanjenje poreza na dohodak sa deset na osam odsto, smanjenje stope doprinosa sa 32,8 na 31 odsto, te prelazak obračuna plata sa neto na bruto.

- Privredi treba da ostane na raspolavanju oko 80 miliona KM, istakao je Višković.

On je rekao da je Predlog programa ekonomskih reformi dokument kojim su predstavljene mere ekonomske politike Vlade Republike Srpske, u skladu sa metodologijom koju primenjuju i ostale evropske zemlje.

Višković je podsetio da su glavni ciljevi politika Vlade Republike Srpske, za mandatni period 2018–2022. godine, dati kroz sedam prioriteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest