DODIK U INTERVJUU ZA "GARDIJAN": Putin me nikada nije izdao

Tanjug

29. 11. 2021. u 08:50

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za britanski list "Gardijan" poručio da neće pokleknuti pred pretnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao je da ga Putin nikada nije prevario.

ДОДИК У ИНТЕРВЈУУ ЗА ГАРДИЈАН: Путин ме никада није издао

FOTO: Novosti

Dodik je poručio da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.

- Čak mislim da mi se to dopada - izjavio je Dodik.

On je najavio da će se uskoro videti sa ruskim liderom.

- Kada odem kod Putina, nema zahteva. On samo kaže ''u čemu ja mogu da pomognem?''. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam poverenje, ako ne na tome. U razgovoru sa kineskim liderom Si Đinpingom bi on takođe rekao "ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam" - kazao je Dodik.

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje veruje u Dejtonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao "neizabrani strani faktor", koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.

- Sve nevolje ovde su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije (imenovane od strane Evropskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinisani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja - izjavio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagoveštajem Nemačke o uvođenju finansijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Vašingtona i Brisela.

- Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica - izjavio je on za "Gardijan" u svom kabinetu u Banjaluci.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti biće na dnevnom redu sednice parlamenta RS 10. decembra, a Dodik je naglasio rešenost da to sprovede u delo nakon još jednog perioda pregovora u trajanju od šest meseci.

On je poručio da će predložiti smanjenje sadašnje nacionalne armije BiH za polovinu.

- Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitarizovanom republikom - izjavio je Dodik za "Gardijan".


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)