PREPREKE IH "DRŽE"MEĐU ČETIRI ZIDA: Težak život porodice poginulog borca VRS iz okoline Pala

M. REGOJE

16. 11. 2021. u 08:12

NADU i Sreta Lopatića, porodicu poginulog borca Vojske RS Petra Lopatića, koji je stradao 4. juna 1992. na Žepi u odbrani otadžbine, prati teška sudbina i, kao stopostotni invalidi, život provode u invalidskim kolicima, u svojoj kući u okolini Pala.

ПРЕПРЕКЕ ИХ ДРЖЕМЕЂУ ЧЕТИРИ ЗИДА: Тежак живот породице погинулог борца ВРС из околине Пала

Porodica Lopatić / Foto M. Regoje

Nada boluje od artritisa, a u poslednje četiri godine je prikovana za invalidska kolica i jako teško se kreće po kući u kojoj živi sa sinom Sretom koji ima 42 godine, a u srednjoj školi je doživeo nesreću kada je povredio kičmu i od tada se teško kretao, a u poslednjih nekoliko godina i on je u kolicima. Nada i Sreto nisu u mogućnosti da napuste svoju kuću zbog fizičkih barijera za točkove njihovih kolica.

Porodica Lopatić, za "Novosti", ističe da im je jedina pomoć ćerka i sestra, koja najviše pomaže u svemu, dolazi svako veče da im spremi hranu, unese drva, presvlači.

- Voleli bismo da nam se olakša kretanje po kući, smetaju nam visoki pragovi kako bismo mogli da nesmetano kolicima idemo do kupatila i nazad - kaže Nada.

Zbog visokog i uskog stepeništa na ulazu u njihovu kuću i vrlo strmog prilaznog puta, na koji se penje direktno sa magistralnog puta Pale-Sarajevo, normalan izlazak van kuće u prirodu je nemoguć za Nadu i Sreta. Oni imaju po svega 247 KM novčanih primanja, koji moraju podeliti za lekove, ogrev, komunalije i hranu.

Sreto ističe da mu najviše nedostaje vreme kada je mogao sam da izađe iz kuće i druži se sa prijateljima i komšijama.

- U trećem razredu srednje škole, na ekskurziji sam pao sa trećeg sprata i povredio kičmu i noge. Ranije sam se kretao uz pomoć pomagala, ali sada nikako, stalno sam u kolicima - kaže Sreto.

Lopatići dodaju da su u ranijem periodu imali pomoć raznih donatora, opštine, lokalnih privrednika, koji su im postavili novu spoljnu stolariju, podnu izolaciju, prilazni put do kuće.

Sada im je pomoć ponovo potrebna, jer zbog otežanog kretanja ne mogu nigde izvan svoje kuće.

Potpredsednik Skupštine BO opštine Pale Radosav Živković rekao je da se kroz mesne boračke organizacije radi na tome da se, najpre, prepoznaju one kojima je pomoć najpotrebnija.

LOPATIĆIMA POTREBNA POMOĆ

LjUDI dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu porodici Lopatić iz okoline Pala, na bilo koji način, mogu da se jave Nadi Lopatić na kontakt - telefon 387 65 442 468.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)