PREKO DVE HILJADE OBOLELIH U MODRIČI: Nizom aktivnosti obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa (FOTO)

Vid Blagojević

15. 11. 2021. u 15:38

MODRIČKO druženje dijabetičara "Dijabet" obeležilo je trodnevnim aktivnostima 14.novembar - Svetski dan borbe protiv dijabetesa i sto godina od pronalaska insulina.

ПРЕКО ДВЕ ХИЉАДЕ ОБОЛЕЛИХ У МОДРИЧИ: Низом активности обeлeжен Свeтски дaн бoрбe прoтив диjaбeтeсa (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

Aktivisti Udruženja su tim povodom podelili 70 aparata i hiljadu trakica za merenje šećera u krvi. Istovremno u okviru ovih aktvnosti je izmeren krvni pritisak preko hiljadu građana Modriče. Kako je rečeno - cilj ovih aktivnosti bio je podizanje znanja građana o to tome kakva je bolest dijabetes i kako se sa njom živi. Posebno je teška situacija sa građanima koji se nalaze u statusu socijalne pomoći i koji teško sebi mogu nabaviti aparate za merenje šećera u krvi.

Foto: Vid Blagojević

- Ova akcija mnogo mi znači i mnogo će mi pomoći. Ja sam i onkološki bolesnik, već dve godine sam u teškom stanju, primam pomoć za tuđu negu jer sam imala puno operacija u ovom periodu. Teško sam preživela u kakvom sam stanju bila. Ovo je pomoć koja nama govori da neko misli i na nas teške bolesnike - rekla je Rada Blagojević u Centru za socijalni rad.

Foto: Vid Blagojević

U oviru akcije posebno je ukazivano na značaj prevencije bolesti koja se ogleda u pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i kontinuiranom merenju šećera u krvi.

- Korisnicima Centra za socijalni rad delili smo besplatne aparate i trakice, merili pritisak i davali savete o životu sa dijabetesom. Nakon toga smo na Trgu Milana Jelića u centru Modriče merili građanima besplatno šećer u krvi i krvni pritsak. Takođe smo i tu delili aparate za merenje šećera u krvi, a poslednja kativnost je bila šetnja kojom smo podržali obolele od dijabetesa u njihovoj borbi - rekla je Tatjana Mirković predsednica Udruženja „Dijabet" - Modriča.

Foto: Vid Blagojević

Prema procenama Udruženja „Dijabet“ u Modriči je evidentirano preko dve hiljade građana koji boluju od dijabetesa u raznim fazama bolesti. Obeležavajući Svetski dan borbe protiv dijabetesa građanima su deljene brošure o životu sa dijabetesom i o pravilnoj ishrani kao jednoj od glavnih prevecnija ove bolesti.

BONUS VIDEO:

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!