PROCURIO DEO ŠMITOVOG IZVEŠTAJA O BiH: Dodik spomenut čak 61 put, okarakterisan kao najveća pretnja po stabilnost

Novosti onlajn

02. 11. 2021. u 12:15

TAKOZVANI visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit u sredu će verovatno u Savetu Bezbednosti UN podneti izveštaj o stanju u BiH, a sarajevski mediji objavili su delove tog izveštaja u kom se, kako navode, srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik spominje čak 61 put na ukupno 34 stranice izveštaja.

ПРОЦУРИО ДЕО ШМИТОВОГ ИЗВЕШТАЈА О БиХ: Додик споменут чак 61 пут, окарактерисан као највећа претња по стабилност

foto DGavrić

Dodik je u Šmitovom izveštaju okarakterisan kao glavna pretnja po stabilnost Bosne i Hercegovine.

- Od pisanja ovog izveštaja Bosna i Hercegovina se suočava s najvećom egzistencijalnom pretnjom posleratnog perioda. Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Opšteg okvirnog Sporazuma za mir entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata), na čelu sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, može voditi ka poništenju Sporazuma za mir - navodno je navedeno u uvodu izveštaja takozvanog visokog predstavnika u BiH.

U izveštaju se dalje navodi da je vrhunac eskalacije krize 2021. godine potez Milorada Dodika, kog naziva de fakto liderom RS-a, iako entitet ima izabranog predsednika, poziv entitetu na jednostrano povlačenje iz davno postignutih sporazuma o prenosu entitetskih nadležnosti na državu u oblastima odbrane, indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV), i da entitet "povrati" ono što on tvrdi da su uzurpirane ustavne nadležnosti u oblasti državnog pravosuđa, sprovođenja zakona i obaveštajnih službi.

Foto: BHRT printskrin

- On je dalje najavio izradu nacrta novog Ustava RS-a i odbacivanje svih "nezakonito nametnutih odluka i zakona od visokih predstavnika" - piše navodno u izveštaju.

Šmit upozorava Savet bezbednosti UN o Dodikovim najavljenim planovima koji znače povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS-u, preuzimanje objekata OS BiH na teritoriji RS-a i uspostavljanje Vojske RS-a koju bi navodno činili pripadnici vojske koji se povuku iz OS BiH.

- Potez bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme odbrane, pa čak i dalje u uslovima izgradnje poverenja i bezbednosti. To bi takođe značilo i povlačenje entiteta iz Uprave za indirektno oporezivanje, VSTV-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obaveštajno bezbednosne agencije (OSA) uz mere sprečavanja tih institucija da deluju na teritoriji RS-a - navedeno je.

(Kliks.ba)

 ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU                                  

BONUS VIDEO: VELIKO IZNENAĐENJE NA SAMITU U GLAZGOVU: Pogledajte kako je najavljen predsednik Aleksandar Vučić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024