POLICAJAC HEROJ IZ BANJALUKE Ženu spasao iz Vrbasa: "Za čoveka nema većeg uspeha od spasavanja života"

O. MATAVULj

27. 10. 2021. u 12:05

BUDIMIR Popović, pomoćnik komandira PS Obilićevo, spasao je život 55-godišnjoj I. G. iz Banjaluke, koja je jutros rano s Rebrovačkog mosta u Banjaluci skočila u Vrbas.

ПОЛИЦАЈАЦ ХЕРОЈ ИЗ БАЊАЛУКЕ Жену спасао из Врбаса: За човека нема већег успеха од спасавања живота

MUP RS

Popović za "Novosti" kaže da je presrećan što se našao u situaciji da nekome pomogne i spase ljudski život.

- Za čoveka nema većeg uspeha u životu od spasavanja života. To nema cenu! Sve drugo je prolazno, dolazi i odlazi, a to je nešto posebno. Drago mi je što sam bio u situaciji da mogu pomoći i uvek bih tako reagovao - počinje priču Popović.

On kaže da je dramatična akcija spasavanja krenula oko šest ujutro, kada je šefu smene u stanici prijavljeno da nepoznata žena stoji na mostu i preti da će skočiti.

- Odmah smo poslali patrole, pa sam i ja seo u službeno vozilo i krenuo na lice mesta. Rasporedili smo se na više mesta i otišao sam do restorana "Sidro" i pretraživao obalu - kaže Popović.

Pojašnjava da se još nije razdanilo, bila je noć i reku su pretraživali pomoću baterijskih lampi.

- Spustio sam se do reke, ali je vidljivost bila loša. Prišao sam ostrvu kod "Stare ade", gde se Vrbas razdvaja, ali ništa nisam pronašao. Nastavio sam da tragam i komuniciram sa kolegama telefonom. Od prijave je prošlo skoro sat vremena i dok sam pričao na telefon čuo sam kao da je neko prostenjao: "Aaaaah". Prekinuo sam vezu osvrtao se na sve strane i tada sam u vodi uočio crvenu kosu s druge strane reke - priča Popović.

Vozilom je prišao koliko je mogao, spustio se niz strmu obalu i pretrčao preko livade kod Stare toplane. 

- Žena je bila u vodi, zakačila se za panj. Spustio sam se, ušao u vodu do kukova, i izvukao je na obalu. Bila je u bundi, natopljena, promrzla... Dugo vremena je provela u vodi. Od Rebrovca, gde je skočila, reka ju je odnela nekih kilometar i po nizvodno. Ništa nije govorila i bila je nemoćna. Trljao sam telo da joj se vrati cirkulacija... Utom su stigle ostale kolege i ekipa Hitne pomoći koja ju je prevezla u bolnicu - kaže Popović.

Ovaj policajac u karijeri je više puta nagrađivan i pohvaljivan zbog hrabrih i nesebičnih akcija u kojima je spasavao druge, rizikujući svoj život. Dobro upućeni pamte kako je 2016. godine sprečio mladića da pred pivnicom u Banjaluci aktivira bombu, koju je bez osigurača držao u ruci. Popović mu je svojom rukom stisnuo šaku, da se bomba ne aktivira, a potom mu je bezbedno oduzeo, spasivši mladića, sebe i kolegu.

U naselju Borik 2006. godine reagovao je nakon prijave da je muškarac pucao na grupu mladića. Po dolasku osumnjičeni je zapucao prema Popoviću i njegovom kolegi Daliboru Radukiću. Nekim čudom napadaču se u tom trenutku zakovao pištolj pa su Popović i Radukić, bez upotrebe oružja, uspeli da ga savladaju. Učestvovao je u više rizičnih akcija, kao i spasavanju žene koja je pre nekoliko godina takođe pretila skokom u Vrbas...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!