SRBI NE ŽELE ŠMITA ZA GOVORNICOM: Visoki predstavnik traži da govori sutra pred poslanicima BiH o aktuelnoj situaciji

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 10. 2021. u 08:12

SRPSKI poslanici ne podržavaju da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, dođe za govornicu u Parlament, i priča o aktuelnoj političkoj situaciji. Za poslanike iz Republike Srpske Šmit nije legitimno izabran, jer nema podršku Saveta bezbednosti UN i neće dobiti podršku na sednici Kolegijuma Predstavničkog doma PBiH za obraćanje u Parlamentu.

СРБИ НЕ ЖЕЛЕ ШМИТА ЗА ГОВОРНИЦОМ: Високи представник тражи да говори сутра пред посланицима БиХ о актуелној ситуацији

Parlament BiH / Foto AVAZ

S druge strane, bošnjački političari žele da se Šmit pojavi u Parlamentu da govori i već najavljuju podršku Šmitu za dolazak u PBiH.

Kako "Novosti" saznaju u strankama u Sarajevu, već je napravljen i plan da, pogotovo ako na sednici ne bude srpskih poslanika, bošnjački poslanici od Šmita zatraže kaznu za srpske političare, jer ne priznaju nametnuti zakon Valentina Incka o negiranju genocida, i ne žele da učestvuju u odlučivanju u institucijama BiH dok je taj zakon na snazi.

- Bošnjački poslanici iskoristiće razgovor sa Šmitom da iznesu što više optužbi na račun političara Srpske, a pri tome uporno će isticati da Srbi ruše BiH - kaže dobro obavešten izvor "Novosti".

Poslanici u PBiH iz Srpske kažu da ukoliko Šmit dobije podršku da se pojavi u Parlamentu BiH da će napustiti sednicu i neće prisustvovati njegovom izlaganju.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH, kaže da Šmit jeste uputio pismo Kolegijumu PD PBiH u kom traži obraćanje poslanicima zbog aktuelne političke situacije u zemlji, međutim, kako se obratio u svojstvu visokog predstavnika, iako nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 odgovarajućom rezolucijom SB UN, malo je verovatno da će do tog obraćanja i doći.

- Ukoliko Kolegijum u nekom krnjem sastavu, bez zamenika predsedavajućeg Nebojše Radmanovića a koji neće učestvovati u njegovom radu, eventualno donese nekakvu nelegalnu odluku i dozvoli obraćanje, Predstavnički dom će se verifikovti kao još jedno predstavničko telo FBiH na kome neće biti predstavnika RS - poručila je Snježana Novaković Bursać.

Iz bošnjačkih političkih krugova, ipak, tvrde da Šmit ima legitimno pravo da se obrati poslanicima bez obzira na to što su srpski poslanici protiv. Predsedavajući PD PBiH, Denis Zvizdić, kaže da imajući u vidu činjenicu da je visoki predstavnik izuzetno bitna karika u funkcionisanju BiH i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, da će oni koji dođu na sednicu kolegijuma odobriti njeno održavanje.

PRVA TAČKA SMENA PODžIĆA

NA sednici Parlamenta BiH u utorak prva tačka biće smena ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, kadra SDA. Smenu je zatražio Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH jer je Podžić odložio vežbu vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači, bez dogovora sa Predsedništvom BiH.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna