ZA SMRT OCA 14 GODINA: Apelacioni sud Brčko distrikta preinačio presudu Daliboru Jovičeviću (35)

O. MATAVULj

23. 10. 2021. u 07:13

APELACIONI sud Brčko distrikta za dve godine smanjio je kaznu Daliboru Jovičeviću (35) iz Brčkog i pravosnažno ga osudio na 14 godina zatvora zbog ubistva njegovog oca Slavka Jovičevića (63), koga je automatskom puškom izudarao nasmrt.

ЗА СМРТ ОЦА 14 ГОДИНА: Апелациони суд Брчко дистрикта преиначио пресуду Далибору Јовичевићу (35)

Foto Sud Brčko

Kazna je smanjena nakon što je sudsko veće delimično uvažilo žalbu odbrane i izmenilo pravnu kvalifikaciju krivičnog dela. Naime, Jovičević je prvostepenom presudom osuđen za ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način, da bi Apelacioni sud to prekvalifikovao u "obično" ubistvo.

- Odlučujući po žalbi odbrane Apelacioni sud Distrikta, ne nalazeći svirepost pri izvršenju tog krivičnog dela, izmenio je prvostepenu presudu u pravnoj kvalifikaciji krivičnog dela pravosnažno osudivši Dalibora Jovičevića za ubistvo na kaznu od 14 godina zatvora - saopštilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

Presudom Jovičević je oslobođen od optužbe za nedozvoljeno držanje oružja, što je potvrdio i Apelacioni sud.

Dalibor Jovičević, Foto Privatna arhiva

Zločin se dogodio u Slavkovoj kući u noći između 11. i 12. februara prošle godine u Novom naselju u mestu Brezovo Polje kod Brčkog. U presudi se navodi da su otac i sin bili sami u kući, kada je Dalibor puškom Slavku zadao više udaraca po glavi. Od zadobijenih povreda Slavko je na mestu ostao mrtav.

Prema optužnici, Dalibor je oca zatekao na krevetu i prethodno ga je kuhinjskim nožem ubo četiri puta po glavi i vratu. Potom ga je najmanje sedam puta puškom udario u glavu.

Ocu je, kako se navodi u optužnici, zamotao glavu jorganom, uzeo neophodne stvar i pobegao iz kuće koju je zaključao. Pušku je očistio od krvi, zamotao u najlon i zakopao u dvorištu kuće.

Kao motiv zločina navodili su se poremećeni odnosi između oca i sina, koji duže vreme nisu razgovarali, a Dalibor je bio uslovljen da se najkasnije do 1. marta iseli iz kuće.

Okrvavljeno Slavkovo telo sutradan je u kući pronašla njegova supruga. Istovremeno je uočen nestanak njegovog sina. Budući da su tokom uviđaja pronađeni dokazi koji ukazuju da je Dalibor ubio oca policija Brčko distrikta za njim je raspisala potragu, na osnovu koje je uhapšen posle dve sedmice.

Uhapšen nakon pada u Miljacku

NAKON zločina Dalibor Jovičević se dve sedmice nalazio u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Uhapšen je u Sarajevu nakon što se javio medicinskoj službi radi ukazivanja lekarske pomoći zbog povreda koje je zadobio usled pada u korito reke Miljacke.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!