JEDNI NAUČILI PRVE REČI, DRUGI NAČINILI PRVE KORAKE: Šest godina Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama u Modriči (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

20. 10. 2021. u 19:03

MALIM “Slatkim sajmom” koji su pripremili polaznici Dnevnog centra, u Modriče je obeleženo šest godine uspešnog rada ove ustanove za decu sa posebnim potrebama.

ЈЕДНИ НАУЧИЛИ ПРВЕ РЕЧИ, ДРУГИ НАЧИНИЛИ ПРВЕ КОРАКЕ: Шест година Дневног центра за децу са посебним потребама у Модричи (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

U Centru radi osposobljeni stručnjaci za rad sa tom decom a ovde svaki dan boravi oko 50-oro dece. Obezbeđena je celodnevna briga o deci, ishrana, radno-okupacione aktivnosti i učenje u skladu sa njihovim sposobnostima. Modričani dnevni centar od milja zovu modrička kuća ponosa i u njemu je evidentrano oko 200 lica raziličite starosne dobi sa posebnim potrebama.

Lidija Andirjanić tri godine dovodi u centar devetogodišnju kćerku Tanju koja ima veliko oštećenje sluha. Zadovoljna je napretkom koji je vidljiv kod njenog deteta.

- U centru dobro rade svoj posao i tu su za svku moguću podršku kad su u pitanju naša deca. Ćerku redovno dovodim i zadovoljna sam tetmanom, jer se vidi nepredak kod nje. Rad ljudi iz Centra zaslužuje sve reči hvale - naglašava Lidija Andirjanić.

Za šest godina postojanje Dnevni centar u Modriči postao je nezaobilazna ustanova za pomoć deci sa posebnim potrebama. U centru trenutno radi pisholog, socijalni radnik i logoped, koji su ponosni na svoj rad.

- Stvarno se vidi veliki pomak kod dece. Mi imamo njihove dosijee i čuvamo njihove radove od prvog dana. Ponosni smo njihove prve reči i prve korake. Brojne su lepe situacije u radu sa ovm decom. Izazova je bilo stvarno dosta i zato rezultati nisu izostali - kaže Jelena Antić psiholog i voditeljika Dnevnog centra u Modriči.

Rad Dnevnog centra od prvog dana podržali su opština Modriča i Udruženje za pomoć mentatlno nedovoljno razvijenih lica.

- Mi ćemo ovde napraviti i kompletirati mini grad Obervalisa u znak zahvlnosti za sve što su uradili u Modriči. Odlučili smo da ulicu koja ovuda prolazi nazovemo Ulicom Fondacije Obervalis - ističe Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Izgradnju Centra u Modriči finansirala je sa 500 hiljada maraka pre šest godine švajcarska humanitarna Fondacija “Deca našeg sveta”, čiji prestavnici su prezadovoljni radom i rezultatima centra.

- Bio sam u kontaktu sa ljudima koji su mi pričali sve najlepše o radu i koliko ta deca napreduju u lečenju. Dobijao sam i pisma koje su mi majke pisale u znak zahvalnosti i na to sam ponosan. Izuzetno mi je drago što su primetili koliko su ova deca uznapredovala uz pomoć ovog dnevnog centra - rekao je Jozef Fuks, presednik Švajcarske Fondacije "Sunce Obervalisa - za decu našeg sveta".

u Republici Srpskoj ovakvih centara za decu sa posebnim potrebama ima samo 11.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna