HARMONIZACIJA NA ŠTETU SRBA! Srbi poreklom iz Federacije BiH u opasnosti da izgube vlasništvo nad imovinom

LJ. ĐURIĆ

19. 10. 2021. u 07:13

MITROPOLIJA dabrobosanska uputila je Obaveštenje o procesu zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji BiH, upozorivši ih da je do sada veliki broj Srba ostao bez prava na svoju imovinu u novim ili zamenjenim zemljišnim knjigama.

ХАРМОНИЗАЦИЈА НА ШТЕТУ СРБА! Срби пореклом из Федерације БиХ у опасности да изгубе власништво над имовином

Uništena imovina, Foto Novosti

- Harmonizacija, odnosno zamena i uspostavljanje novih zemljišnih knjiga, vrši se na način da se javni poziv objavljuje samo u Službenom listu FBiH i dnevnim novinama pojedinačno za svaku katastarsku opštinu, koje su dostupne u FBiH. Zbog toga izbegli i raseljeni Srbi, i njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište, ili zemljište predaka, predmet postupka, te se njihovo pravo ne uzima u obzir - stoji u obaveštenju iz Mitropolije sa sedištem u Sarajevu.

Obraćajući se Srbima, većinom izbeglim iz opština nekadašnje sarajevske i zeničke regije, čije područje pokriva Mitropolija dabrobosanska, upozoravaju ih da oni i njihovi naslednici mogu ostati bez prava na imovinu.

- Na osnovu Zakona o stvarnim pravima FBiH, drugo lice kao samostalni posednik stiče pravo vlasništva na zemlji nakon perioda od 10 ili 20 godina neprekidnog posedovanja - pojasnili su iz Mitropolije pravno tumačenje Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U obaveštenju se navodi i da je u FBiH ukupno 1.864 katastarske opštine u 79 lokalnih zajednica u 10 kantona. Prema poslednjim podacima vlasti u tom entitetu, uspostava novih zemljišnih knjiga izvršena je za 240 katastarskih opština. Time je izvršena zamena ili uspostavljanje novih zemljišnih knjiga za nešto više od 12 odsto ukupnog posla.

Po tim podacima, još oko 400.000 izbeglih i raseljenih Srba sa imovinom u FBiH ima mogućnost da zaštiti svoja prava. Građani koji se pred nadležnim organima u FBiH izjasne da nisu imali saznanja o javnom pozivu imaju do godinu dana produženja za prijavu.

Kontakti za stručnu pomoć

ZBOG ovakve situacije u informisanje Srba poreklom iz Federacije BiH uključila se Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Uprava savetuje Srbe koji sada žive izvan Federacije da se jave Kancelariji za stručnu pravnu pomoć RS.

Kontakti za prijavu: +387 55 490 ili +387 65 090 050, mejl adresa je pravnapomoc.banjaluka@rgurs. Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba su odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)