RASKRINKANE LAŽI IZ FEDERACIJE: Iza otkazivanja vojne vežbe na Manjači stoje zle namere BiH

Novosti online

05. 10. 2021. u 15:59

KOLIKO je bilo zle namere ili tajnovitosti u dolasku pojedinih pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije na zajedničku vežbu sa Oružanim snagama BiH na Manjači kako to bosanski mediji plasiraju najbolje pokazuje činjenica da je spisak svih učesnika i to sa imenom i prezimenom dostavljen drugoj strani, kaže izvor „Novosti“ iz Ministarstva odbrane.

РАСКРИНКАНЕ ЛАЖИ ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ: Иза отказивања војне вежбе на Мањачи стоје зле намере БиХ

Foto: Ministarstvo odbrane BiH

Kako saznajemo, u Ministarstvu odbrane BiH, koje je ovu vežbu juče otkazalo  nakon više od šest meseci zajedničkih priprema, već nedeljama su panično razmatrali sve moguće scenarije ne bi li vežbu otkazali.

-Zato što neki ljudi u BiH očigledno ne mogu da podnesu da srpska vojska dolazi na teritoriju BiH, a animozitet i netrpeljivost koji postoje prema srpskom narodu prelili su se i na ovu situaciju. Ministarstvo BiH sada očigledno preko tamošnjih portala pokušava da nađe razna opravdanja za svoj potez, te su sad izmislili kako je razlog što na spisku koji je naš Generalštab dostavio imena pripadnika specijalnih jedinica. Pa zamislite tu zlu nameru i plan, kako tvrde, a dostavite im spisak sa svim učesnicima. Smejurija – kaže naš izvor, koji dodaje da je apsolutno jasno da se ne može raditi o bilo kakvim zakulisnim radnjama, kako to izvori  iz Ministarstva odbrane BiH pokušavaju da poruče preko medija.

On dodaje da je zato sa druge strane očigledno namera da se zajednička vežba održi bila neiskrena od početka i po svemu sudeći zamajavanje, s obzirom da su pripreme trajale mesecima pre jučerašnjeg otkazivanja. O formalnim razlozima, pravnoj nadležnosti MO BiH za otkazivanje i unutrašnjim pitanjima BiH, naš izvor nije želeo da se izjašnjava.

Da podsetimo, portal „istraga.ba“ objavio je danas pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane BiH da su čelnici Vojske Srbije nameravali na vežbu u Bosnu i Hercegovinu poslati jedinice za specijalne operacije, kamuflirati ih i da je to bio ključni razlog za “odlaganje” zajedničke vojne vežbe, kao i saznanje da su čelnici planirali „diverzije“ tako što bi građani entiteta Republike Srpske zasipali Vojsku Srbije cvećem.

Povodom jednostrane odluke ministra odbrane u Savetu ministara Sifeta Podžića, o odlaganju zajedničke vojne vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Podžić ovim učinio krivično delo zloupotrebe nadležnosti i ovlašćenja.

Ovo je, ističe Milorad Dodik, frontalni napad na Srbiju i srpski narod, njegova prava i njegove interese, a naš interes i pravo je bilo da uživamo u vojnoj zajedničkoj vojnoj vežbi".

- Podžić nije imao ovlašćenje Predsedništva i time je učinio krivično delo zloupotrebe nadležnosti i na taj način će biti tretirano ovo pitanje. S druge strane, ovo je čisti akt mržnje prema srpskom narodu i Srbiji kao državi. Sve vreme se pokušava, nakon donošenja odluke u Predsedništvu, da se opstruiše ovakva odluka i sada potpuno neovlašćeno, navodeći razloge koji ne stoje - naveo je Dodik za RTRS.

Podžić je, kaže Dodik, pokušao da izmanipuliše javnost i verovatno pod političkim uticajem (predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka) Komšića i (bošnjačkog člana Šefika) Džaferovića, donese jednu takvu nezakonitu odluku.

- Žao mi je zbog toga. Očigledno da će ovo dovesti do usložnjavanja kompletnih odnosa, još dodatno na nivou BiH - ocenio je Dodik.

Ovo je, naglašava on, apsolutno upereno protiv svega što je srpsko, "jer se Podžić predstavlja kao ministar odbrane BiH i time je pokazao uski pristup problemima u BiH".

- I ovo me samo ohrabruje u nastojanju da će Republika Srpska shvatiti da je neophodno da povučemo našu saglasnost o formiranju Oružanih snaga BiH i da vratimo našu nadležnost u okvire Srpske vezano za vojsku i da pristupimo formiranju Vojske Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske - istakao je Dodik.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

BONUS VIDEO:

 "Lazar 3" na vojnoj paradi u Turkmenistanu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna