DIVLJE SVINJE HARAJU POLJIMA: Štete na njivama na području Dervente mere se u desetinama hiljada KM

N. ĐURIĆ

02. 10. 2021. u 06:34

KRDA divljih svinja pustoše posavska kukuruzna polja, i to, da ironija bude veća, iz neke "osvete" ili čega već, u jeku lova na ove "zulumćare".

ДИВЉЕ СВИЊЕ ХАРАЈУ ПОЉИМА: Штете на њивама на подручју Дервенте мере се у десетинама хиљада КМ

PUSTOŠ Jedno od poharanih kukuruzišta, Foto N. Đurić

Štete se mere desetinama hiljada maraka.

Očajni derventski ratari se jadaju da su njihove žitarice nekako preživele veliku sušu ali teško da će apetite divljih svinja, koje su se nameračile i na kukuruzište Milenka Marjanovića na Modranu.

Samo dosadašnja šteta na više od 400 dunuma polja pod kukuruzom Marjanovića procenjena je na 10.000 maraka. I gotovo svakodnevno se uvećava.

- Veliko krdo upalo mi je u parcelu od 120 dunuma i već je slistilo kukuruz na oko 20 dunuma. Deo sam ogradio, ali veliki je problem ograditi toliku površinu. A, za uništeni kukuruz, na poljima koja nisu ograđena, nemam pravo da tražim odštetu - očajan je Marjanović, čija je samo nadzorna kamera "ulovila" dve divlje svinje sa 18 prasića kako nemilosrdno uništavaju njegov ogromni trud.

ULOV Derventski lovci ustrelili štetočinu, Foto N. Đurić

Uzaludnim su se pokazali Milenkovi i pokušaji drugih da plinskim topovima zastraše i od svojih žitarica odvrate krda.

- Postavio sam više plinskih topova oko zasejanih parcela. Međutim, sada ti topovi nemaju efekta i ne teraju svinje, koje su oguglale na te zvučne plotune - pojašnjava Marjanović.

Na drugom derventskom kraju, recimo, u rejonima Gornje i Donje Lupljanice, od tehnike se više uzdaju u "živu odbrambenu silu".

- Već desetak godina tokom leta, sve dok ne oberemo kukuruz, više pasa rasporedimo da stražare oko svake njive. To nam se za sada pokazalo kao najefikasniji način da se zaštitimo od tih zulumćara - otkrivaju taktiku u gazdinstvu Tešić.

ODSTREL NAKON ŠTETE

GLAVNI lovovođa derventskog LU "Motajica" Ljubiša Nikolić potvrdio je da je u toku sezona lova na divlju svinju.

- Ono što je u našoj moći jeste da kada poljoprivredni proizvođači prijave štetu, lovočuvar izlazi na teren i procenjuje situaciju, a potom šaljemo lovce da pokušaju da odstrele divljač - rekao je Nikolić.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati