POŠILJKE PUNE PESTICIDA: Inspektorat RS zabranio uvoz 20 tona grožđa iz Makedonije

O. M.

29. 09. 2021. u 08:12

FITOSANITARNA Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke svežeg grožđa poreklom iz Severne Makedonije, u količini od 20.730 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.

ПОШИЉКЕ ПУНЕ ПЕСТИЦИДА: Инспекторат РС забранио увоз 20 тона грожђа из Македоније

Foto Tanjug

Inspektorat RS saošptio je da je prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porekla, pri uvozu, nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od "Instituta za vode" Bijeljina, kojom je ispitivano prisustvo 180 aktivnih materija, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida "fosmet" iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

- Postupajući po rezultatima analize inspektor je doneo rešenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora - navode u Inspektoratu.

Pojašnjavaju da inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u određenom periodu godine i koji su karakteristični za određena godišnja doba.

ZABRANjEN UVOZ I ZA KROMPIR

U OVOM mesecu zbog utvrđenog povećanog prisustva pesticida zabranjen je uvoz 6.842 kilograma stonog grožđa iz Albanije i 660 kilograma svežeg krastavca iz Makedonije, dok je zbog utvrđenog prisustva štetnog organizma zabranjen uvoz 24 tone merkantilnog krompira iz Poljske, podseća Inspektorat RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)