JARBOLI BEZ TROBOJKE: Postupak izazvao burne reakcije građana, pa je zastava vraćena

S. M.

22. 09. 2021. u 07:45

ISPRED zgrade opštine Kozarska Dubica u ponedeljak su sa jarbola skinute zastave Republike Srpske i postavljene samo zastave opštine.

ЈАРБОЛИ БЕЗ ТРОБОЈКЕ: Поступак изазвао бурне реакције грађана, па је застава враћена

Foto S. M.

To je izazvalo ogorčenje i burne reakcije građana, a srpsku trobojku na jedan od jarbola juče je vratio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović.

Narodni poslanik i lider NPS Darko Banjac tvrdi da je skidanje trobojke naložila opštinska uprava.

- Kao poslanik, predsednik NPS, i kao Srbin pravoslavac iz sela Brekinje podno Kozare tražim od načelnika i opštinske uprave da vrate zastavu RS na jarbole - rekao je Banjac.

On kaže da je pod trobojkom odbranjena Kozarska Dubica u septembru 1995.

- Nije prihvatljivo da se zastave skinu posle 15. septembra, Dana srpskog jedinstva i naše zastave, i na Dan Dubičke brigade, brigade koja je svoj ratni put utvrđivala ne samo u odbrani Dubice, već i na linijama fronta Koridora i mnogim drugim širom Srpske - istakao je Banjac.

Foto S. M.

Milunović vraća zastavu

Zatražio je od Reljića da se srpska trobojka hitno vrati na jarbole.

- Srpsku trobojku nisu mogli da skinu ni oni koji su septembra 1995. bombardovali i napadali Dubicu. Zbog onih koji su svoje živote položili u odbrani Dubice i Srpske tražim da se trobojka vrati na mesto koje joj pripada.

Načelnik opštine Radenko Reljić Banjcu je poručio da Dubicu od elitnih jedinica hrvatske vojske nisu odbranile zastave, već vojnici, policiji i civili Kozarske Dubice.

- U dva dana agresije Kozarska Dubica je izgubila 44 života, a bilo je i desetine ranjenih. Njihova žrtva ne zaslužuje političku raspravu ovakve vrste - rekao je Reljić, navodeći da je neprimerena bilo kakva politizacija sećanja na dane odbrane.

 

OBELEŽAVANjE DANA ODBRANE

RADENKO Reljić (na slici) ističe da kao učesnik rata i načelnik opštine poštuje obeležja Srpske, njene institucije i građane.

- Trobojke su istaknute na zgradi opštine, dok su na jarbolima postavljene i zastave sa grbom opštine povodom obeležavanja Septembarskih dana odbrane - rekao je Reljić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024