RUSKO GROŽĐE UZGAJA KOD BIJELJINE: Neobičan hobi vatrogasca iz Batkovića (FOTO)

B.MILOŠEVIĆ

02. 09. 2021. u 20:00

SINIŠA Perić (48) profesionalni vatrogasac iz Batkovića, nadomak Bijeljine, neizmernu ljubav prema Rusiji i ruskom narodu krunisao je brakom sa Ruskinjom Jelenom Sokolovom 2014. godine.

РУСКО ГРОЖЂЕ УЗГАЈА КОД БИЈЕЉИНЕ: Необичан хоби ватрогасца из Батковића (ФОТО)

Foto: B. Milošević

Uz njenu pomoć je došao do ruskih sorti grožđa i drugu ljubav, kalemarstvo, pretvorio u umetnost.

Danas u Batkoviću, naviknutom na stare, domaće sorte grožđa, Sinišini mirisni grozdovi, teški i po dva kilograma, su čudo neviđeno za meštane i sve one koji obiđu ovaj vinograd. Siniša šest godina u svom vinogradu kalemi stone ruske sorte grožđa, eksperimentalno ih ukršta i želi da dobije sortu sa što više dobrih karakteristika - visokorodnu, krupnu sa slatkim bobicama, ali i otpornu na temperaturne promene i bolesti.

- Sve ruske sorte koje je stvorio selekcioner Viktor Nikolajevič Krajnov kalemim na podlogu grožđa koje je, prvenstveno, otporno na filokseru, opaku vinogradarsku bolest. Na jednoj podlozi već imam tri sorte - “nizina” iz Rostovske oblasti, “velika” i “preobraženije” i rezultati su za sada izvanredni. Pored kvaliteta i krupnoće bobica bitno je da su grozdovi otporni na bolesti i temperaturne šokove. Nakon vrelog i sušnog leta nekoliko dana je padala kiša, a temperatura je sa 35 pala na 13 stepeni Celzijusa, i na ovim, za razliku od domaćih sorti, nisu primećene nikakve promene kao što je pucanje bobica i trulež - objašnjava Siniša.

Kako kaže, odlične rezultate je postigao i sa sortama “lanselot”, “vostorg”, “kazačok” i “jubilej čertkaska”.

- Ovaj posao je intenzivan i izuzetno zahtevan, počev od kalemljenja, podvezivanja lastara, orezivanja, zalamanja zaperaka. Grožđe, za razliku od ostalog voća, traži daleko više fizičkog rada, pažnje i prisustva u vinogradu - ističe Siniša.

Siniši u vinogradu pomažu supruga Jelena i mali degustatori - ćerka Marija (6) i sin Mihail (3) koji su baš ovih dana u poseti rodbini u Velikom Novogordu.

- Svakodnevno im šaljem fotografije našeg grožđa i, ako im je verovati, kažu, da je lepše od onog u Rusiji - dodaje Siniša, zaljubljenik u grožđe i kalemarstvo...

Saobraćajne nesreće teško padaju

KADA se ne bavi kalemljenjem i poslovima u vinogradu, Siniša spašava nečije živote i materijalna dobra.Već 24 godine je zaposlen u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u Bijeljini na opasnom i stresnom poslu vatrogasca.

- Na ovom odgovornom poslu moraš biti budan 24 časa. Vatra i nesreća nemaju radno vreme. Na vatru sam se odavno navikao, ali mi je uvek teško, kada nas pozovu na intervenciju kod saobraćajnih nesreća. Ishod se gotovo uvek zna, idemo seći smrskani auto, kako bi lekari došli do nastradalog. Još mi je u sećanju saobraćajka kada su se kola Hitne pomoći vozeći pacijentkinju iz Janje sudarila sa putničkim autom. Troje nastradalo, morali smo tela da oslobodimo iz smrskanog auta - priča Siniša i dodaje da bez obzira na sve opasnosti i težinu ovog poziva voli posao vatrogasca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)