KRSNA SLAVA OPŠTINE PRNJAVOR: 10.000 KM od slavskog ručka, preusmerili u studentske nagrade

N. ĐURIĆ

18. 08. 2021. u 14:05

OVOGODIŠNjA krsna slava opštine Prnjavor - Preobraženje gospodnje, u četvrtak 19. avgusta, proteće bez tradicionalnog slavskog ručka, za šta je iz „opštinske kase“ bilo predviđeno 10.000 maraka. Ta sredstva biće preusmerena za studentske nagrade, saopštio je načelnik opštine Darko Tomaš.

КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР: 10.000 КМ од славског ручка, преусмерили у студентске награде

Ranija litija i proslava krsne slave u Prnjavoru Foto N. Đurić

On je obrazložio da su tom, za mnoge iznenađujućem potezu, „kumovale“ i epidemiološke mere i ograničenje javnog okupljanja u zatvorenom prostoru do 120 ljudi.

- Mi smo za slavski ručak tradicionalno pozivali sve naše privrednike kojih je u Prnjavoru više od 200. Objektivno teško je bilo opredeliti se za, uz ostale zvanice, 120 dozvoljenih i pravedno odabranih. Zato smo tu dilemu prekratili tako što ćemo tih 10.000 maraka planiranih za slavski ručak preusmeriti da još dva najbolja studenta na našoj opštini budu nagrađena sa po 5.000 maraka - kaže, za „Novosti“, Tomaš.

On je podsetio da ova opština, kako je rekao, služi za primer da svake godine sa po 5.000 KM nagradi svoja tri najbolja studenta, pa će ovim preusmerenjem tim pozamašnim novčanim iznos ove godine biti nagrađeno ukupno pet najboljih studenata.

Inače, kao i ranijih godina, izuzev prošlogodišnje zbog korona virusa, Preobraženje gospodnje u ovoj krajiškoj opštini biće proslavljeno litijom gradskim ulicama, Svetom liturgijom u Hramu Sv. Georgija u Prnjavoru, parastosima i polaganje venaca na spomenik poginulim borcima VRS u Spomen hramu na Vučijaku i u Šibovskoj.

PRAZNIK I VAŠAR

PRAVOSLAVNI praznik Preobraženje Gospodnje u Prnjavoru se obeležava kao krsna slava opštine, a tim povodom, žitelji ove i susednih opština okupiće se na tradicionalnom daleko čuvenom vašaru. Ova trodnevna manifestacija, od srede do petka, u prigradskom naselju Vijaka, ima stogodišnju tradiciju, sa mnogobrojnim izlagačima i zabavama, a koju poseti više hiljada ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)