POMEN ZA 4000 SRBA UBIJENIH U PREBILOVCIMA: Sećanje na veliko stradanje srpskog naroda Hercegovine od strane ustaša

S.M.

06. 08. 2021. u 11:24

U HRAMU Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima počela je ​Sveta arhijerejska liturgija i pomen za 4.000 Srba iz ovog stradalničkog mesta i donje Hercegovine koje su ubile ustaše. Liturgiju i pomen služe Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorske Dimitrije i Njegovo preosveštenstvo episkop dizeldorfski i njemački Grigorije.

ПОМЕН ЗА 4000 СРБА УБИЈЕНИХ У ПРЕБИЛОВЦИМА: Сећање на велико страдање српског народа Херцеговине од стране усташа

Foto: SRNA

Liturgiji prisustvuju direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać i Ljubica Miljanović, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, zamenik predsednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivijević, kao i načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković.

Molitveno sećanje održava se na praznik Svetih prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika, u okviru centralnog dana obilježavanja 80 godina od njihovog stradanja.

Prebilovci kod Čapljine simbol su stradanja srpskog naroda na ovim prostorima. U ovom selu su 1941. godina stradale cijele porodice. Ustaše su ubile i bacile u jamu u Šurmancima više od 850 Prebilovčana, najviše žena i dece. Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene pored hrama u Prebilovcima. Pripadnici hrvatskih paravojnih formacija su u junu 1992. godine minirali kriptu sa kostima ubijenih Srba.

Po povratku Srba u Prebilovce posle 2000. godine, ostaci kostiju Prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u obnovljenoj kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog. Obeležavanje praznika Svetih prebilovačkih mučenika počelo je u sredu, 4. avgusta, predavanjem rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića u amfiteatru Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kod Čapljine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)