U BANJALUCI OBELEŽAVANJE 26 GODINA OD STRADANJA SRBA U AKCIJI "OLUJA": Molitve i sveće za nedužno nastradale Srbe (FOTO)

S. M.

05. 08. 2021. u 12:07

SLUŽENjEM parastosa u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, u Republici Srpskoj je počelo obeležavanje 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

У БАЊАЛУЦИ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 26 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У АКЦИЈИ ОЛУЈА: Молитве и свеће за недужно настрадале Србе (ФОТО)

FOTO: Srna

Uz brojne građane, parastosu prisustvuje direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

FOTO: Srna

Savo Štrbac, direktor DIC "Veritas"

Nakon parastosa, predviđeno je polaganje venca kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju.

FOTO: Srna

Parastos žrtvama akcije "Oluja"

Sutra će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu u 10 časova biti služen parastos stradalim Srbima, u 10.45 časova sa “mosta spasa” biće spušteni venci u reku Unu, a u 11.45 časova kod Spomen-krsta u Svodni planiran je pomen i polaganje venaca.

U subotu, 7. avgusta, u mestu Janjile, na Petrovačkoj cesti gde je hrvatska avijacija bombardovala izbegličke kolone, u 11.00 časova biće služen parastos i položeni venci na spomen-krst, a u 12.00 časova organizovana poseta Spomen-sobi u Driniću.

FOTO: Srna

Organizator obilježavanja je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod “zaštitom” mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji “Oluja” su, prema evidenciji “Veritasa”, ubijena i nestala 1.872 Srbina.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NIKOLA KOJO: LJudi iz branše imaju posla i lepo žive