PRAVI VIOLINE I U 9. DECENIJI: Starina sa Majevice, Žarko Petrović (82), još se ne rastaje od instrumenata

B. MILOŠEVIĆ

26. 07. 2021. u 12:32

NIJE Stradivari, ali je zato jedini majstor za izradu violina u regionu.

ПРАВИ ВИОЛИНЕ И У 9. ДЕЦЕНИЈИ: Старина са Мајевице, Жарко Петровић (82), још се не растаје од инструмената

Foto B. Milošević

Žarko Petrović (82), starina iz Donje Trnove na Majevici, koji je majstorstvo i ljubav prema kolarsko-stolarskom zanatu, nasledio od deda Pavla i oca Rade, iako u poznim godinama, još uvek se ne rastaje od violine.

- Ovo je zamorna rabota, jako precizan i opipljiv posao, koji se ne može dugo raditi, po par sati dnevno - priča Žarko, koji ovih dana privodi kraju završne radove na pet violina.

Deda Pavle i otac Rado su bili kolari, bavili se stolarskim zanatom, pa je uz njih, i njemu miris drveta ušao pod kožu.

- Relativno kasno sam počeo izradu nameštaja, kreveta, stolica... Život me vezao za beogradski "Komgrap", gde sam zaradio i penziju, a prvu violinu sam uradio tek 1979.  Bio je to posao iz duše, nisam razmišljao da to komercijalizujem, violine sam radio i poklanjao, a jednu sam uradio za svoju unuku - priča majstor Žarko.

MAJSTORSTVO Ruke su najbolji alat, Foto B. Milošević

Iako najkvalitetniji materijali za gudačke instrumente, javor rebraš i smrča, rastu u Bosni i Hercegovini, u ovo vreme se teško dolazi do njih.

- Javor je najakustičniji, i daje lep, topao zvuk, melodičan. A od smrče je donja ploča - podseća Žarko.

Violina se sastoji od 54 dela, a za izradu koncertnih violina, potrebno je i do 200 raznoraznih alatki.

- Samouk sam, i radim sa nekim primitivnim alatima ručne izrade, računam, moj najbolji alat su moje ruke... Meni je najvažnije da uklopim javor i smrču, i da iz tog "braka" izađu lepi, veseli tonovi. Zasviram, tek da isprobam završenu violinu, i ponekad, mada sve ređe, kada se nađem u društvu dobrih prijatelja - kaže Žarko, koji svoje penzionerske dane provodi sa suprugom na porodičnom imanju u živopisnoj Donjoj Trnovi.

TRAŽENO DRVO SA JAHORINE

NEMAČKI trgovci sirovinama za izradu gudačkih instrumenata, kvalitetno drvo iz BiH koriste još od 15. veka. Planina Jahorina (Javorina) je ime dobila upravo po bogatim javorovim šumama. Stradivari je za svoje najkvalitetnije violine koristio javor upravo iz ovih krajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu