BRANIMO ISTINU, NE DAMO SRPSKU! Počelo potpisivanje peticije kao odgovor na Inckovu samovolju

S.M.

24. 07. 2021. u 20:04

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik poziva sve građane Republike Srpske, koji to žele, da u što većem broju u svojim gradovima, lokalnim i mesnim zajednicama potpišu peticiju o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika, izjavio je savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević.

БРАНИМО ИСТИНУ, НЕ ДАМО СРПСКУ! Почело потписивање петиције као одговор на Инцкову самовољу

Foto: Srna

-Time jasno daju do znanja da je Republika Srpska jedinstvena, da u ovoj situaciji svi stojimo kao jedan, rekao je Kovačević novinarima na banjalučkom Trgu Krajine, nakon što je potpisao ovu peticiju.

On je rekao da Republika Srpska neće pristati na uvođenje verbalnog delikta u 21. veku i da neće pristati na to da se jedino srpskom narodu u celom svetu zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, da bude jedini narod koji će biti okarakterisan kao genocidan.

-Uvažavamo sve žrtve građanskog rata tragičnog sukoba u BiH kako je Dejtonski sporazum to definisao, ali jasno i nedvosmisleno ponavljamo - u Srebrenici se nije dogodio genocid i ne pristajemo da bilo ko, pogotovo bilo kakav visoki predstavnik, nameće zakone u BiH, poručio je Kovačević.

On je rekao da BiH može opstati jedino ukoliko ode visoki predstavnik, ukoliko se povuku sva nametnta rešenja u BiH i ukoliko se prihvati da se izabrani politički predstavnici moraju dogovarati o sudbini i budućnosti BiH.

Kovačević je rekao da je danas u Banjaluci i širom Republike Srpske spontano počelo prikupljanje potpisa za peticiju koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te najavio da će u narednim danima ovo biti mnogo ozbiljnije širom Republike Srpske, jer se u svakoj lokalnoj i mjesnoj zajednici pokreće akcija sa sloganom "Branimo istinu, ne damo Srpsku!".

On je podsetio da je Dodik juče pokrenuo i prvi zvanično potpisao peticiju kojom se jasno odbacuje nametanje zakona od strane visokog predstavnika, ali isto tako kojom se nedvosmisleno izražava stav uvažavajuži sve žrtve u Srtebrenici se nije dogodio genocid, te pokazao novinarima potpis srpskog člana na toj peticiji.

Kovačević je rekao da, bez obzira na činjenicu da za 30.000 srpskih žrtava u građanskom ratu u BiH skoro niko nije odgovarao, poštuju sve žrtve drugih konstitutivnih naroda, ali da ne mogu pristati na kvalifikaciju genocida.

-Ne možemo pristati da bilo ko bilo kakvim političkim manipulacijama srpski narod koji je vekovima toliko stradao za svoju i slobodu svih drugih naroda koji su živeli u našem okruženju danas bude jedini u Evropi koji će biti okarakterisan kao genocidan, zaključio je Kovačević.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)