NEMCI SPALJUJU HEKSAN: Opasne hemikalije iz Kotorskog kod Doboja završile u EU

Lj. ĐURIĆ

12. 07. 2021. u 12:14

U KOTORSKOM kod Doboja nema više heksana, a bilo ga je više od 30 tona. Najveći deo te hemikalije, više od 20 tona, već je stiglo na konačno odredište u Nemačku, a preostali deo je nedavno prešao granicu BiH.

НЕМЦИ СПАЉУЈУ ХЕКСАН: Опасне хемикалије из Которског код Добоја завршиле у ЕУ

Foto Lj. Đ.

- Pored izvlačenja opasnog sadržaja iz rezervoara, gde je izvučeno čak ukupno 45,2 tona otpadnog sadržaja, izvršeno je i ispiranje cevovoda od rezervoara do mašina unutar fabrike. Nakon završetka radova svi ventili su zatvoreni. Do sada je u spalionicu u Nemačkoj izvezena jedna cisterna, a druga sa preostalim hemikalijama je trenutno na putu ka spalionici - ističu u firmi "Kemeko" Modriča, koja je nosilac izmeštanja heksana iz bivše fabrike suncokretovog ulja "Bioil" u Kotorskom, licencirane za ovu vrstu posla.

To znači da je to privredno društvo dobilo potrebnu dozvolu za prihvat i uništavanje opasnog otpada iz inostranstva.

Da imaju razloge za olakšanje i radost zbog uklanjenje hemikalija i opasnosti i meštani Kotorskog, ne samo kuća u blizini fabrike već i celog naselja, pa i susednih, dobili su potvrdu i iz Inspektorata RS.

- Od strane odgovornih lica putem telefona obavešten sam da je došlo do realizacije uklanjanja heksana iz lokaliteta bivšeg društva "Bioil" Kotorsko. Uz puno uvažavanje zabrinutosti meštana naselja Kotorsko, ovaj organ je, od nastanka predmetnog problema, vodio postupak uklanjanja opasnih materija, uz sve objektivne okolnosti i odgovorno ponašanje izvršioca, čime je konačno uklonjena opasnost za meštane naselja Kotorsko - izjavio je Republički inspektor za zaštitu od požara Nikola Topalović.

Grupa i dalje prati aktivnosti u vezi sa stanjem u fabrici, gotovo tri godine napuštene od strane turskih investitora, koju i dalje obezbeđuje zaštitarska agencija, angažovana od sarajevske Zirat banke, založnika nad imovinom propale fabrike.

DODATNE AKTIVNOSTI

OČEKUJEMO dolazak predstavnika firme iz Tešnja, koja bi u doskorašnje rezervoare sa heksanom trebalo da upumpa 27.000 litara permanta i 75.000 litara vode, kako bi ih učinila potpuno bezbednim, kaže Stevica Rodić, jedan od predvodnika građana u borbi za bezbednost naselja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!