TAKMIČENJE KOSBAŠA TREBALO BI DA BUDE DEO TURISTIČKE PONUDE: Održana prva "moba" i takmičenje u kosidbi na Trebavi

Vid Blagojević

07. 07. 2021. u 16:42

TAKMIČENjE u kosidbi trave na Trebavi trebalo bi da bude deo turističke ponude Modriče i Republike Srpske, poruka je takmičenja u kosidbi 12 kosaca koji su samoinicijativno organizovali mobu i pokosili travu sa Trebave Radiji Pavloviću (75) koji sam živi u trebavskoj oazi prirodne lepote.

ТАКМИЧЕЊЕ КОСБАША ТРЕБАЛО БИ ДА БУДЕ ДЕО ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ: Одржана прва моба и такмичење у косидби на Требави

Foto: Vid Blagojević

- Nekada je moba u kosidbi na Trebavi bila tradicija dok je bilo naroda. Danas je pola Trebave zaraslo u šumu. Ostalo je još njiva koje su pod travom, ali veliki deo njih niko ne kosi. Hvala ovim ljudima koji su se organizvali i došli da mi pokose travu. Kad sam video 12 kosaca na svojoj njivi srce mi je zaigralo. Kao da sam se vratio u mladost - sa setom o kosidbi na Trebavi priča Radija Pavlović.

Kosidba je nominovana u nekim delovima Srbije i Republike Srpske kod UNESKA kao nematerijalna baština i tadicija koja je važna za očuvanje i prenošenje njenog značaja na mlade. Prvom kosidbom na Trebavi učesnici su želeli da pokrenu na razmišljanje u lokalnoj zajednici Modriča da se svake godine oko Ivanjdana organizuje kosijada i da to bude deo turistčke ponude Trebave.

- Mi smo se slučajno okupili kod Radije i dogovorili se da mu pokosimo takmičarski njivu. Nas 12 je tu njivu pokosilo za 45 minuta a za najboljeg kosca smo proglasili Čedu Mrkonjića iz Vranjaka. Posle kosidbe počeli smo da razmišljamo da ovo postane tradicija na Trebavi - rekao je jedana od kosaca Novak Blagojević.

Najbolji kosac Čedo Mrkonjić kao nagradu dobio je jednu staru šerpu u kojoj se nekada kiselilo mleko na Trebavi. Kako kažu kosci, nagrada je više bila deo šale, humora i sećanje na jedno druženje na Trebavi.

- Nagradi se ne gleda u zube. Svakako da je čast biti pobednik u bilo čemu, a kamoli u kosidbi koja je nekada bila jedna od najtežih poljoprivrednih radova. Šerpu sam dobio, sada moram naći i kredenac gde je mogu čuvati kao trofej - kaže kroz osmeh Mrkonjić.

Kosidba na Trebavi bila je spontana, kosci su izvukli ispod streha stare kose kovanice, pronašli su belegije i vodijere te naoštrili kose. S obzirom da je bila u pitanju manja površina, nije im trebao čekić i nakovanj za otkivanje kose.

Ideja je pokrenuta, posle godina i godina čuo se rez stare kose i miris sveže trave. Nakon ovoga Trebava čeka svoje kosce i prave ljubitelje istinske prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove