KORIDOR JEDINSTVA, OSTANKA I OPSTANKA SRBA: Služen pomen za heroje "Koridora života" (FOTO)

Vid Blagojević

27. 06. 2021. u 16:05

NA Dugoj Njivi kod Modriče danas je služen pomen i položeno je cveće kod spomen-obeležja za poginule srpske borce u operaciji "Koridor života".

КОРИДОР ЈЕДИНСТВА, ОСТАНКА И ОПСТАНКА СРБА: Служен помен за хероје Коридора живота (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika VRS i 32 pripadnika policije Srpske i Srpske Krajine. Odluka o proboju „Koridora života“ donesena je 18. juna 1992. godine, da bi se ukinula 42 dana duga blokada milion i po Srba u zapadnom delo Republike Srpske.

Foto: Vid Blagojević

Kap koja je prelila čašu bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. Vojna operacija "Koridor 92"kojim je spojena Srpska sa Srbijom trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine a kompletna operacija Koridor završena je 6. oktobra oslobađenjem Broda izlaskom srpske vojske na reku Savu.

Foto: Vid Blagojević

Duga Njiva kod Modriče je sveto mesto za srpski narod, jer se odavde komandovalo operacijom "Kodiror". iz koje je nastala Srpska

- Pre operacije `Koridor` u okruženju je bilo preko milion Srba, a deo njih je bio iz Republike Srpske Krajine. Blistavom operacijom naši borci oslobodili su ove krajeve i svoj narod. Moram podsetiti da je i tada međunarodna zajednica uskratila srpskom narodu pomoć i da je zbog toga u banjalučkoj bolnici umrlo 12 beba. U našim sećanjima ostaje urezana njihova smrt. Zato sa ovog mesta pitam šta su i kome deca bila kriva.- zapitao se Radovan Višković premijer Srpske.

Foto: Vid Blagojević

Manastir Svetog proroka Ilije iznikao je za proteklih 29 godina kao svetionik slobode koji obasjava Trebavu, Posavinu, Krajinu i Smeberiju. Manastir pokazuje jedinstvo srpskog naroda na ovim prostorima o čemu je govorila Željka Cvijanović predsednica Republike Srpske.

- Moramo biti ponosni na ono što smo uspeli i zato Republiku Srpsku moramo čuvati. Srpska poštuje borce koji su je stvorili i koji su živote dali za njenu slobodu.Ona je danas celovita, ima ekonomski i svaki drugi vid života.Snaga Srpske je u jedinstvu, što je pokazano i onda kad su nam svi predviđali smrt ili kraj za vreme rata, ali i u mirnodopsko vreme. Mnogo puta su predviđali i želeli finansijski kolaps, da nema Srpske, da je nejaka i da se ne može nikome suprotstaviti. Naša snaga je u okupljanju i dokle god se budemo okupljali kao danas ovdje na Dugoj Njivi, ali i na ostalim našim stratištima, znači da ćemo biti jedinstveni i jaki - poručila je Željka Cvijanović.

KORIDOR STVORIO REPUBLIKU SRPSKU

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je datum kada je realizovana operacija "Koridor" važan u istoriji srpskog naroda i da se svrstava u najvažnije događaje nacionalnog oslobođenja.

- Operacija 'Koridor života' bila je velika, uspešna i jedna od najznačajnih akcija Vojske RS, kojom je zaokružena teritorija Republike Srpske, što joj daje istorijsku dimenziju, jer je objedinjen istočni i zapadni dio Republike Srpske - konstatovao je Dodik. On je naglasio da je dužnost svih u Republici Srpskoj da neguju sećanje na heroje koji su tokom ove operacije obezbedili teritorijalnu celovitost i opstanak srpskog naroda zapadno od reke Drine - saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH

Na Dugoj Njivi se okupio i veliki boroj demobilisanih boraca koji su direktno učestovali u borbama za Koridor. Jedna od najslavnijih jedinica bili su Vukovi sa Vučijaka.

- Mi smo napadali levom strane Bosne i imali smo ispred sebe skoro neosvojivo srednjovekovno utvrđenje Dobor. Nakon sadjestva sa našom braćom uspeli smo da uništimo poslednje uporište neprijatelja. Poboli smo našu zastavu na jednu granu na Dobor kuli, čime je počelo veliko slavlje - prisetio se tog vremena Miro Šikarac nekadašnji komamdant Vukova sa Vučijaka.

Obeležavajući 29 godina od uspostavljanja Koridor život vence i cveće su položili predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija. Zatim cveće su položili načelnici devet opština i gradova, prestavnici boračkih orgniazcija i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Ambasade Rusije u BiH i članovi Moto-grupe "Noćni vukovi".

Foto: Vid Blagojević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana