DODIK OSUO PALJBU: Svaki dogovor u BiH pokvari intervencionizam spolja, neće biti integracije sa NATO

Tanjug

19. 06. 2021. u 00:14

BIH je zemlja u kojoj se mrcvari ne samo politička struktura već i narodi, izjavio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

ДОДИК ОСУО ПАЉБУ: Сваки договор у БиХ поквари интервенционизам споља, неће бити интеграције са НАТО

Foto: Printscreen

Dodik je istakao da i dalje misli da BiH ima male šanse za uspeh.

- Veoma je važno i što je Erdogan govorio o tome da je BiH moguća jedino kao odraz zajedničkih interesa svih u BiH, a ne samo jednih. To govori o tome da u BiH mora da postoji ta vrsta dijaloga i traženje nekog bazičnog konsenzusa. To ide veoma teško - izjavio je Dodik u Dnevniku plus RTRS .

On je naglasio da, kad god su pokušali i uspeli nešto da dogovore u BiH, onda se pojavi međunarodni intervencionizam koji to pokvari.

- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan apsolutno razume situaciju u BiH, preferira sve narode i smatra da BiH jedino može da funkcioniše ako se zadovolji i pronađe minimum interesa svih konstitutivnih naroda - istakao je Dodik.

Napomenuo je da je BiH pod protektoratom i da je zbog toga teško da se kreće, kao i da Turska kao članica Saveta za sprovođenje mira mora da vodi računa o stavovima svih naroda u BiH.

- Iz toga je proizašla njegova tvrdnja da samo zajedničkim interesima BiH može nastaviti da se gradi - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je sa Erdoganom razgovarao i o borbi protiv pandemije virusa korona, te da je obavešten da bi Turska do oktobra mogla uspeti da krene da pravi svoju vakcinu, a koja će jednako biti na raspolaganju svima.

- Nikakve priče o NATO integracijama BiH ne postoje i narod u Republici Srpskoj ne mora da brine - istakao je Dodik.

On nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku sa turskim predsednikom zatražio podršku Turske u traženju poštovanja ravnopravnosti sva tri naroda i sprovođenju izborne reforme u BiH, Dodik poručuje da je pitanje konstitutivnosti naroda rešeno.

- Današnji Ustav BiH jasno precizira da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta ima dalje rešavati? Nije to problem. Problem je od najezde nekih koji pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju koje treba da asimilira i, na neki način, podredi druge narode u BiH. To je jedan koncept koji ovako zvuči lepo, ali je neupotrebiv što se tiče BiH - rekao je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH poručio je da se svet nalazi u neredu što se tiče međunarodnih odnosa.

- Stvara se suštinska priča o problemima jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana, Kavkaza. Pokušava se to sve zamrznuti da bi onda strana mašinerija, koja najčešće dolazi sa Zapada, tu dolazila, ravnala i nešto intervenisala. Verujem da je poslednjih godina probuđena svest naroda i ojačana borba naroda za sopstvenu slobodu - izjavio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)