U TRENU UBILI 20 CIVILA: U Surdulici, pre ravno 25 godina, NATO počinio jedan od najvećih zločina u agresiji na SRJ

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

27. 04. 2024. u 12:30

PRE ravno 25 godina, 27. aprila 1999, NATO je u Surdulici počinio jedan od najvećih zločina tokom agresije na našu zemlju.

У ТРЕНУ УБИЛИ 20 ЦИВИЛА: У Сурдулици, пре равно 25 година, НАТО починио један од највећих злочина у агресији на СРЈ

Foto: Tanjug/R. Prelić

Gađajući ovu varošicu ubili su 20 civila, među njima 12 dece. Samo u kući Milića ugasili su celu porodicu ubivši Aleksandra (37) sa suprugom Vesnom (37) i njihovu decu Miljanu (15) i Vladicu (12). Sa njima su stradali i baka Stamenka (65), rođak Miomir Milovanović (17), jedna komšinica i dvojica ljudi koji su postavljali antenu na krov.

Foto: Privatna arhiva

ŽRTVE Vladica i Miljana Milić i Miomir Milovanović

Mediji su tog dana izveštavali o Surdulici kao o srpskoj Hirošimi. Na meti čak 10 NATO projektila bili su isključivo civilni ciljevi, gusto naseljen deo zvani Čubrine livade kao i naselje Piskavica. Kuća domaćina Vojislava Milića koji je radio u inostranstvu pretvorila se u stratište. U stambenom trospratnom objektu porodice Milić velika avio-bomba probila je krov i ploče tri sprata... Deda Vojislav nije bio u kući.

Foto: Privatna arhiva

SEĆANjE David Milić

- Stradali su moji bliski rođaci... Tada sam imao 14 godina, ali sećanja ne blede. Naprotiv, svesniji sam koliko je to stradanje bilo veliko. Retko kad su svi bili u kući, osim tog užasnog dana, samo je deda Vojislav otišao da bere koprive i tako je jedini ostao od cele porodice. Samo on zna kako mu je bilo posle smrti najmilijih... I on je u međuvremenu preminuo - priča za "Novosti" David Milić (39) i dodaje da je komšija Stojanča Pavlović bio u susednoj prostoriji i da je ostao živ, a njegovo svedočenje o stradanju u kući Milića zapisano je u Beloj knjizi o NATO zločinima.

Tog strašnog dana ugasila se i porodica Malobabić, komšije Milića, izbeglice iz Krajine: sedamnaestogodišnji Milenko i njegov brat Rade, kao i njihovi roditelji.

Foto: Privatna arhiva

SVEDOČANSTVO Dr Aleksandra Popović

- Bila sam mlada doktorka, sa nepunih 30 godina. Sećam se da nismo znali kad radimo. Postojalo je dežurstvo, ali po nepisanom pravilu kad bi se čule sirene svi smo dolazili na posao. Moj otac je bio lekar zamenik direktora Bolnice. Nemo, u tišini svakog jutra smo odlazili na posao u želji da pomognemo, našim komšijama prijateljima i rođacima - drhtavim glasom govori dr Aleksandra Popović.

Crne dane bombardovanja Surdulice od 21. aprila do 31. maja kada je, poginulo ukupno 50 civila, kako kaže, ne može da zaboravi. Naročito 27. april:

META IM BIO I SANATORIJUM

U NATO agresiji na našu zemlju, sama Surdulica je bombardovana tri puta (21. i 27. aprila i 31. maja), a okolina više od 10 puta. Poginulo je 50 civila, a 204 je povređeno. Uništena je i oštećena čak četvrtina stambenih objekata u gradu. Podaci ukazuju da je Surdulica imala najviše civilnih žrtava tokom agresije u odnosu na ukupan broj stanovnika. U trećem napadu, 31. maja, pogođeni su Sanatorijum za plućne bolesti, Gerontološki centar i paviljon sa izbeglicama. U trenu te noći ubijeno je 20 ljudi, a 95 je ranjeno. 

- Tog dana hodali smo kroz grad koji nije bio naš, sve je bilo porušeno. Strah u očima preživelih i jauk onih kojima su stradali najbliži uvek ćemo pamtiti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)