ZNANJEM NANIZALE ČETIRI MEDALJE: Uspeh učenica iz Srbije na 13. Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Gruziji

D. Matović - J. Ćosin

19. 04. 2024. u 21:24

IZVANREDNIM znanjem četiri mlade i talentovane učenice iz Srbije osvojile su medalje na 13. Evropskoj matematičkoj olimpijadi (EGMO) za devojke u Gruziji.

ЗНАЊЕМ НАНИЗАЛЕ ЧЕТИРИ МЕДАЉЕ: Успех ученица из Србије на 13. Европској математичкој олимпијади за девојке у Грузији

Foto: Matematička olimpijada

Nina Šušić, mali maturant beogradske OŠ "Vuk Karadžić" okitila se srebrom, a bronzano odličje osvojile su Ana Ilić i Neda Živanović, učenice trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, kao i Anja Tešević, đak 1. razreda Matematičke gimnazije u Beogradu.

Uspeh su ostvarile u oštroj konkurenciji 212 takmičarki iz 54 zemlje. Svu podršku tokom nadmetanja imale su od vođa srpskog tima: dr Miloša Stojakovića, profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Danice Zečević sa Matematičkog fakulteta u Beogradu.

- Evropska matematička olimpijada za devojke uvek je divan događaj za sve, možda upravo jer naglasak uopšte nije na takmičarskoj atmosferi i zadacima, već na povezivanju sa drugim timovima i ekskurzijama, učenju o drugim kulturama i razvijanju kreativnosti. Zemlja domaćin se uvek sjajno potrudi da svima priredi nezaboravno iskustvo: i nama iz Evrope i za više od 20 gostujućih zemalja iz svih delova sveta - kaže za "Novosti" Nina, koja se sa timom tek vratila iz Gruzije.

Na takmičenje koje je održano od 11. do 17. aprila, svaka zemlja šalje četiri najbolje takmičarke i zato je veliki izazov "upasti" u ekipu. Za uspeh su, kaže Nina, potrebni ljubav prema nauci, upornost i posvećenost:

- Veštine kritičkog i brzog razmišljanja, postupno rešavanje problema i na papiru i u stvarnom životu i svesno redukovanje napetosti i stresa, uvek su neverovatno korisne u životu, a ove vrste takmičenja ih mnogostruko razvijaju.

Za Anju, učešće na takmičenju je bilo divno iskustvo:

- Lepo smo se družili, stekla sam nove prijatelje. Ali, zadaci su bili mnogo teški. Prvog dana takmičenja bili su malo lakši nego drugog, no uspele smo sve četiri da dobijemo medalje. Takmičim se od trećeg razreda osnovne škole, a do sada mi je najveći uspeh bio srebrna medalja na juniorskom balkanskom takmičenju. Lepota matematike je u razmišljanju i pronalaženju novih ideja za rešavanje zadataka. Srećna sam kad uspem posle dugo razmišljanja da otkrijem rešenje. Moji kažu da sam čim sam naučila da pričam, naučila i da brojim, sabiram i oduzimam.

Nišlijke Ana i Neda gotovo uglas kažu da pripreme za matematička takmičenja kod njih nikada ne prestaju, još iz nižih razreda osnovne škole, ali da se na kraju ogroman trud isplati i da medalja za Srbiju ima neprocenjivu vrednost.

Šetnje i dve ekskurzije

UČENICE su prvi put imale priliku da posete Gruziju. Iako nije bilo mnogo prilika za samostalne izlaske, višak vremena iskoristile su da prošetaju velikim parkom koji je spajao hotele gde su bili smešteni učesnici i obiđu par znamenitosti.

- Organizatori su posle takmičenja pripremili dve ekskurzije na kojima smo obišli njihove dve poznate pećine, deo nacionalne baštine, a prošli smo autobusom i kroz glavni grad Tbilisi - kaže Neda Živanović.

- Bilo je izazovno uskladiti školske, privatne i takmičarske obaveze. Ali, osećaj koji me je obuzeo dok sam stajala na bini sa medaljom oko vrata i držala zastavu moje zemlje je jedinstven. Koliko god teško bilo, na nama je da odlučimo šta je vredno našeg znoja i nagrada za uloženi trud nikada neće izostati - priča nam Ana.

Na takmičenja iz matematike ide od 6. razreda, prvi put je učestvovala na internacionalnom, i zadovoljna je plasmanom:

- U dva takmičarska dana radile smo po tri zadatka, a najteže mi je bilo jutro pred samo takmičenje: neizvesnost i napetost dok sam sedela u nepoznatoj školi i učionici punoj devojaka i čekala zadatke da stignu. Ali trema ume da bude i prijatelj. Čim pogled padne na zadatke ona postaje kao neko gorivo, snaga da uskočite u taj nepoznat svet i narednih četiri i po sata postojite samo u njemu.

Njena drugarica Neda kaže da osim znanja i pripreme još mnogo činilaca utiču na rezultat, poput koncentracije, brzine i na kraju malo sreće.

- Spremanje nikad nije isključivo za jedno takmičenje. Sve što radim u toku godine mi pomaže pri rešavanju zadataka koje dobijem na nadmetanju. Rad je bio kontinuiran i intenzivan. Matematika zahteva određenu samostalnost, ali je pripremi dosta pomogla dodatna nastava kod profesora Miloša Milosavljevića - ističe Neda.

Profesor Milosavljević, pak, ističe da je ponosan na uspehe svojih učenica koje su nastavile tradiciju osvajanja medalja u ovoj školi, jer su učenici matematičkog odeljenja Gimnazije "Svetozar Marković" dosad osvojili više od 100 olimpijskih medalja iz informatike, matematike i fizike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije