OVO JE BIO PRVI SRPSKI LEKAR, KOJI JE POGINUO U VELIKOM RATU: Hrabrog oficira usmrtila je granata(FOTO,VIDEO)

S.BABOVIĆ

20. 01. 2024. u 15:30

SANITETSKI oficir Josif J. Anđelković (1884-1914) iz Trstenika, bio je prvi srspki lekar, koji je poginuo u Velikom ratu.

ОВО ЈЕ БИО ПРВИ СРПСКИ ЛЕКАР, КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У ВЕЛИКОМ РАТУ: Храброг официра усмртила је граната(ФОТО,ВИДЕО)

Foto: Biblioteka Jefimija,S.Babović

Pre 110 godina prestalo je da kuca srce junaka, koga je istorija nepravedno zaboravila. Svedočanstvo o njegovom herojstvu sa fotografijama sačuvano je u Biblioteci „Jefimija“. Prema podacima istraživača iz ove institucije, Anđelković je bio najstarijimeđu sinovima u svešteničkoj porodici Jevtimija i Stevane.

Ime Josifa J.Anđelkovića prvi put se spominje kao ime đaka četvrtog razreda, koji je gimnaziju učio u Kruševcu. Kako će se ispostaviti i kratak život, kao i detinjstvo ovog junaka, bili su teški.

- Po završenom 8. razredu umire mu otac, zbog čega je prinuđen da radi kao pisar i da daje časove kako bi pomogao majci, koja je ostala sa malo prihoda i mnogo dece – navodi biblitekar Ivan Veličković, kojije sakupio više izvora za vredan bibliografski leksikon znamenitih Trsteničana. - Maturirao je 1903. godine u Nišu i biva izabran za državnog pitomca za studije medicine u Beču, gde diplomira 1911.godine.

Za vreme studija bio je aktivan član „Zore“, hapšen u periodu aneksijske krize. Kao sanitetski poručnik upisuje specijalizaciju očnih bolesti 1912. godine u Beču, ali zbog rata sa Turskom prekida specijalističke studije i ceo rat provodi na frontu.

Bio je na prvoj liniji.

- U borbama je preležao koleru i težak oblik tifusa,a za učešće u ratovima unapređen je u čin kapetana, dok je za rad i pokazanu hrabrost tri puta odlikovan (Zlatnom medaljom za hrabrost i Krstom milosrđa) - navodi se u biografiji. - Nakon balkanskih ratova, prvo radi u Bitolju, a kasnije, do izbijanja Prvog svetskog rata, radio je kao opštinski lekar u Kruševcu. U činu kapetana II klase, dr Josif J. Anđelković, lekar XVI (moravskog) puka, I poziva, poginuo je od granate u borbama na Tekerišu u čuvenoj Cerskoj bici. Sahranjen je na Vojničkom groblju u Krivaji, na crkvenom imanju pored puta za Šabac.

Oko 4.700 Trsteničana nastradalo je od 1914. do 1918. godine. U samom srezu bilo je mobilisano 9.500 vojnih obveznika. Postoje i podaci da je oko 1.028 Trsteničana preminulo od pegavog tifusa i najmanje 1.200 od španske groznice. Svim žrtvama i junacima Velikog rata posvećen je jedinstven spomenik u centru Trstenika. U obliku je cveta Natalija ramonda, simbola primirja u našoj zemlji.

JUNACI U BELIM MANTILIMA

TOMA Milenković u knjizi "Trstenik i okolina u Prvom svetskom ratu" donosi svedočanstvo o junaštvu lekara, koji su radili u rezervnoj vojnoj bolnici, a prve ranjenike primili već iz Kolubarske bitke.

- Bolnica je bila smeštena u osam do 10 prostranih i svetlih učionica i u pomoćnim prostorijama ispražnjene Narodne osnovne škole- navodi Milenković istorijat Vojne bolnice, u kojoj je preminuo i slavni Vojislav Tankosić. - Stanje je u njoj bilo kao u ostalim bolnicama: prenatrpanost, nedostatak opšteg i medicinskog inventara, lekova i sanitetskog materijala, malo lekara i ostalog zdravstvenog osoblja. Na čelu bolnice bio je hirurg dr Dimitrije Milić, rezervni sanitetski kapetan prve klase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)