NA OVOM MESTU SU SE POSLEDNJI PUT POSTROJILI JUNACI SA KOŠARA: Drugi dom braniocima bila je škola stara 175 godina (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

28. 11. 2023. u 11:24

BRUS – U istoriji Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Brusu, koja ove nedelje obeležava čak 175 godina postojanja, jedna godina bila je posebna.

НА ОВОМ МЕСТУ СУ СЕ ПОСЛЕДЊИ ПУТ ПОСТРОЈИЛИ ЈУНАЦИ СА КОШАРА: Други дом браниоцима била је школа стара 175 година (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:skola Zmaj Brus,arhiva Novosti

Te 1999. godine, pripadnici 53. graničnog bataljona, vojnici koji su bili među znamenitim braniocima Košara, u ovoj školi našli su svoj drugi dom. Spomen-ploča, koja otkriva šta se događalo na ovom mestu od juna 1999. sve do februara 2000. godine, postavljena je prošle godine.

- Na ovom mestu, 16. juna 1999. godine, u ranim jutarnjim časovima, postrojio se herojski 53. granični bataljon posle krvavih sukoba u rejonu karaule Košare, na granici sa Albanijom i bez 16 svojih pripadnika koji su dali svoje živote u odbrani otadžbine. 28. februara 2000. godine, herojski 53. granični bataljon je rasformiran, napustio je osnovnu školu u Brusu i otišao u istoriju. Čuvajući sećanje na ove događaje, preživele i pale borce, spomen-obeležje podižu građani opštine Brus - ovo su potresne reči ispisane na spomen-ploči koja je otkrivena na zgradi škole podno Kopaonika.

https://youtu.be/nyeG80q6aok?si=BPN4UK18zzdKEOsS

U te reči stalo je sve što se dogodilo na Kosmetu tokom 1998. i 1999. godine i sve što je usledilo nakon povlačenja naše vojske. 108 vojnika, rezervista, oficira i dobrovoljaca poginulo je na Košarama. Osim što su izgubili 16 pripadnika, u 53. graničnom bataljonu bilo je 67 ranjenih. Sa ratnog položaja nije odstupio niko.

- 53. granični bataljon bio je bataljon koji nije imao rezervni položaj - ispričao je prilikom postavljanja spomen-obeležja pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, ratni komandant bataljona iz sastava nekadašnjeg Prištinskog korpusa Vojske SRJ. - Obezbeđivao je i branio najteži i najsuroviji deo naše granice prema Republici Albaniji, granice omeđene grobljem i mramorjem najboljih sinova Srbije.

Prema ranijem svedočenju oficira 53. graničnog bataljona, kome su se u borbi protiv OVK terorista priključili i pripadnici 125. motorizovane brigade, 63. padobranske i 72. specijalne brigade, kao i vojna policija, događajima sa karaule s proleća te godine kada je NATO avijacija bombardovala zemlju, prethodili su brojni incidenti na granici s Albanijom. Ipak, kako su posvedočili, granica je odbranjena i tada, i u intenzivnim borbama koje su trajale od 9. aprila do 14. juna 1999. godine.

PRVI UČITELj BIO KROJAČ

PRVA osnovna škola u Brusu smeštena u crkvenoj zgradi, osnovana je 1848. godine. U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“, koja nosi ovo ime od 1955. godine, napominju da je prvi učitelj bio krojač, terzija. Podučavao je i učio decu elementarnim znanjima – da računaju, pišu i čitaju. Škola 175 godina postojanja obeležava 1. decembra, a do kraja nedelje brojnim dešavanjima svoje rezultate i rad predstaviće đaci i predavači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave