LILO JE KAO POD VODOPADIMA: Beograđanka svedoči za "Novosti" o poplavama koje su zahvatile Grčku

E. V. N.

08. 09. 2023. u 19:33

JOŠ dugo će se sumirati posledice stravičnog nevremena koje je proteklih dana zahvatilo delove Grčke, Turske i Bugarske. Uz ogromnu materijalnu štetu, juče je potvrđeno i da se, nažalost, povećao i broj žrtava: u Grčkoj su poginuli stariji muškarac (82) i bračni par iz Austrije nakon što su jake kiše odnele kuću u kojoj su boravili, a u Turskoj su bujice uzele živote još troje ljudi. Crni bilans stradalih u ove tri zemlje sada je - 16.

ЛИЛО ЈЕ КАО ПОД ВОДОПАДИМА: Београђанка сведочи за Новости о поплавама које су захватиле Грчку

FOTO: Tanjug/AP

Mnogi građani u centralnoj Grčkoj i juče su bili zarobljeni na višim spratovima, čak i na krovovima svojih kuća nakon što su poplave potopile čitava mesta. U ovim regionima minulih dana je palo i do 800 milimetara kiše, više nego što je uobičajeno za godinu, a nadležni situaciju opisuju kao tragediju.

U letovalištima zahvaćenim nevremenom, prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih organziacija Srbije, ima između 100 i 150 naših državljana. Oni sa kojima su "Novosti" stupile u kontakt potvrđuju ozbiljnost situacije. Među njima je i Jelena Petrović, iz Beograda, koja ovih dana boravi u Edipsosu na ostrvu Evija, južno od Volasa, gde je situacija i dalje najkritičnija.

- Jutros se nije znalo dokle je more, a gde je nebo, zbog neverovatne magle - rekla nam je Jelena. - Tokom dana, kiša je naizmenično padala i prestajala, ali je kasnije počelo da se razvedrava, pa svi očekuju da će vreme već sutra da se prolepša. Inače, od ponedeljka do danas, bilo je baš loše, posebno u utorak uveče i u sredu. Strašno je grmelo, a kiša je lila kao iz kabla, utisak je bio kao da stojimo ispod vodopada. Srećom, žrtava u ovom kraju nije bilo. Struje ima, mada je bilo nestanka, kao i prekida internet veza. Ribari nisu isplovljavali dva dana. Prodavnice i pijace rade, pa snabdevanje hranom i vodom nije bilo otežano. Sve se polako normalizuje Srpski turisti, na letovanju u centralnoj Grčkoj gde je oluja ostavila stravične posledice, nekako komuniciraju i informišu jedni druge preko grupa koje su oformili na društvenim mrežama. Tako je na profilu Nikana.gr postavljena informacija da je u centralnoj Grčkoj i dalje vanredno stanje, da je juče kiša padala u opštinama Kardica i Trikala gde ima i nestalih. Kuće u nekim selima u ovim opštinama su potopljene do krovova, pa i helikopteri učestvuju u spasavanju stanovništva. I dalje je, kako pišu naši državljani na grupi Live from Greece, hiljade ljudi zarobljeno u kućama i smeštajnim objektima, budući da i dalje važi zabrana saobraćaja za civile. Navode i da su mnogi putevi blokirani, pa su zarobljeni u smeštajima gde ponekad nema struje, kao u Polihronu.

- Sve je zatvoreno, putevi i mostovi. Od noćas smo u Grčkoj ali do Evije ne možemo. Evo putujemo već 25 sati - kaže se u jednom komentaru.

Na ovim grupama je postavljeno i obaveštenje Dušana Spasojevića, ambasadora Srbije u Grčkoj.

- Auto-put Atina - Solun zatvoren je za saobraćaj severno od Lamije i južno od Katerinija. Alternativni pravac preko Trikale je, takođe, zatvoren. Otvaranje puteva očekuje se tokom noći ili sutra ujutru. Molimo da pratite uputstva grčkih vlasti - napisao je juče Spasojević.

On je za naše medije izjavio da se desetak naših porodica nalazi u Pilionu, nedaleko od Volosa, gde je nevreme poplavilo stotine kuća i puteva. Dodao je i da je jedna srpska državljanka evakuisana i da se traži način da se obezbedi kolektivni prevoz naših državljana kako bi se vratili u Srbiju.

- Mnogi od njih su u utorak po podne stupili u kontakt sa Ambasadom u Atini, tražeći pomoć. Rekli su nam da su u Grčku došli organizovano preko turističke agencije i da ne mogu sa njom da stupe u kontakt - rekao je ambasador Spasojević i ispričao da je bilo i dramatičnih situacija, kada je jedna porodica, sa dvoje male dece, pokušala da ode iz Piliona, uprkos upozorenju lokalnih vlasti. Njima je pomoglo lokalno stanovništvo i obezbedilo im smeštaj.

Od ponedeljka je oluja Danijel izazvala velika klizišta, uništila jedan most, uzrokovala rušenje elektrovoda, a u bujicima je odneto na desetine automobila. Sve ovo se dogodilo samo nekoliko dana pošto je ugašen veliki požar na severu Grčke.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis odložio je svoje obraćanje na Međunarodnom sajmu privrede, kako bi posetio područja pogođena obilnim padavinama, saopštila je juče grčka vlada.

Obilne padavine paralisale su i severozapad Turske, kao i primorski deo Bugarske, gde su nepogodama pogođene hiljade turista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)