USNULA MATI TEOKTISTA, IGUMANIJA MANASTIRA USPENJA BOGORODICE U ĐAKOVICI: U srcu nosila kandilo vere

Dragana ZEČEVIĆ

06. 09. 2023. u 12:30

UPOKOJILA se mati Teoktista! Tužna vest ophrvala je u ponedeljak uveče najpre Srbe rodom iz Đakovice, gde je ova hrabra i puna ljubavi monahinja bila igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice i čuvar srpstva u gradu podno Paštrika i Prokletija, a potom i naše sunarodnike na KiM kao i širom centralne Srbije. Sve koji su o njoj i njenim delima čuli barem i dve-tri reči.

УСНУЛА МАТИ ТЕОКТИСТА, ИГУМАНИЈА МАНАСТИРА УСПЕЊА БОГОРОДИЦЕ У ЂАКОВИЦИ: У срцу носила кандило вере

D. Zečević

U manastirskoj crkvi u Đakovici, episkop raško-prizrenski Teodosije služio je juče ujutru liturgiju i mali pomen igumaniji. Kako je saopštila eparhija, mati Teoktista (Poleksija Kastratović) svojim duhovnim likom, podvigom, ljubavlju, verom i molitvom ostavila je neizbrisiv trag u dušama svih koji su imali čast da je upoznaju. Upisala se za vreme svog zemaljskog života u večnu knjigu života Hrista Spasitelja, kome je posvetila svoj život.

D. Zečević

Mati Teoktista ispred manastirske crkve u Đakovici

MEĐU PODVIŽNICIMA "NOVOSTI"

MATI Teoktista i monahinje manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici dobitnice su specijalne srebrne plakete "Večernjih novosti" u našoj akciji "Najplemenitiji podvig godine" za čuvanje vere, ognjišta i svetinje, kao jedini preostali Srbi u gradu koji žive u zidovima opasanoj bogomolji, a izvan kapija i porte ne izlaze bez organizovane pratnje. U njihovo ime plaketu je primila Simonida Popović Ašanin, iz Đakovice. Ona je za naš list juče kazala:

- Dočekivala nas je i ispraćala, tešila nas i molila se Bogu za sve raseljene Srbe iz našeg grada. Molila se za naš povratak ali i za čitav narod na KiM. 

- Mati Teoktista je rođena 12. jula 1936. u đakovičkom selu Biteš kao najmlađe od šestoro dece pobožne porodice Kastratović. Na krštenju od kuma crkvenjaka dobila je ime Poleksija - piše u njenoj biografiji.

Školovala se u Beranama, Peći i Višegradu, a u Prizrenu završila Pedagošku akademiju i radila kao učiteljica. Posle 22 godine rada dobila je otkaz jer je umesto Komunističke partije izabrala Crkvu. S blagoslovom tadašnjeg episkopa Pavla dolazi u hram Uspenja u Đakovici i ostaje naredne četiri decenije.

VRATIĆE SE SRBI U ĐAKOVICU

ZA sve raseljene Đakovčane koji su morali da napuste svoj grad bila je kandilo koje se nikada nije gasilo, ali i vera i nada u povratak. Siguran sam da delim mišljenje svih raseljenih Đakovčana: da je bila pokroviteljka i zaštitnica Đakovice. Molila se za naš povratak. U obnovljenom hramu kazala mi je: "Vratiće se Srbi u Đakovicu", i uvek je to ponavljala kada me vidi - rekao je za "Novosti" Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica. - Nedavno za Veliku Gospojinu bila je prilika da je Đakovčani koji su otišli na hramovnu slavu vide poslednji put. Iako teško bolesna, ustala je da se pričesti. 

Teške godine rata 1998-1999, kao i posleratne, provela je uz crkvu u Đakovici u kojoj je pružala utočište nevoljnicima i hrabrila narod. U to vreme joj se pridružilo još pet starijih žena Srpkinja iz Đakovice koje su pod zaštitom Kfora živele pri svetinji. U martovskom pogromu 2004. crkva i parohijska kuća u kojoj su živele potpuno su uništene. Evakuisane su u Visoke Dečane. Posle pet godina, 26. aprila 2009, vratile su se u Đakovicu u obnovljen parohni dom. U međuvremenu je započela obnova hrama koji je završen 2011. kada je crkveni kompleks proglašen manastirom. Tada je sestra Poleksija dobila ime po prepodobnoj Teoktisti Paroskoj i imenovana za igumaniju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)