BIO NAJVEĆI LOPOV KRAJEM 19. VEKA: Tepao je dok priča i imao je beleg od čira, poreklom je bio iz Kruševca

S.BABOVIĆ

05. 08. 2023. u 07:45

KRUŠEVAC - NAJVEĆI lopov krajem u Srbiji krajem 19. veka bio je izvesni Vujica Novica Grujić, rekorder po broju krađa, ali i boravka u zatvoru.

БИО НАЈВЕЋИ ЛОПОВ КРАЈЕМ 19. ВЕКА: Тепао је док прича и имао је белег од чира, пореклом је био из Крушевца

Foto:Policijski glasnik 1897.

Poreklom je bio iz sela Trebotin kod Kruševca. Na Grujićev kriminal upozoravala je i tadašnja policija. Na fotografiji, koja je objavljena 1897. godine, navodi se da je na njoj „okoreli zlikovac, koji je nebrojeno puta padao u zatvor za istupna dela“.

- Dva puta je sudski osuđivan: prvi put pre šest godina, na tri meseca za krađu novaca Anti Nešiću iz Ritopeka, a drugi put, prošle 1896. godine, na šest meseci zatvora, opet za krađu novaca jednom trgovcu krajišniku – navodi se u „Policijskom glasniku“ 1897. 

- Rodom je iz Trebotina sreza rasinskog okruga kruševačkog, star oko 32 godine, zna zanat abadžiski, ali ga ne radi. Nema stalnog mesta prebivanja, ali najradije živi u Beogradu. Kad ga odavde policija protera, ide po vašarima.

Foto:Policijski glasnik 1897.

U policiji su naveli da je Murga poznati svim važnijim „kesarošima“ i da se obično predstavlja kao radnik. To mu je bio i „modus operandi“.

- Tako je obmanuo onog trgovca krajišnika: pogodio se bio s njime da istovari splav, pa pošto je izneo nekoliko dasaka, promerio je situaciju i „digao“ oko 700 dinara -

stoji u izveštaju. - Na dva dana posle te krađe uhvaćen je u selu Boleču dva sata udaljenom od Beograda.

Osim fotografije, u upozorenju su naznačene i neke fizičke karakteristike kriminalca, kako bi ga javnost bolje prepoznala. Podvučeno je i da „tepa kad govori“.

- Na levoj ruci više šake ima beleg od čira, a na levoj nozi od posekotine, korača tromo

– objavljeno je u „Policijskom glasniku“. - Pre nekoliko dana opet je uhvaćen i od strane topčiderske policije istupno kažnjen na deset dana zatvora, a po izdržavanju, kroz dan - dva biće proteran u Kruševac.

Dalja sudbina jednog od najvećih džeparoša Srbije na prelazu dva veka ostala je misterija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)