U ZBIRCI I ZLATNIK RIMSKOG IMPERATORA: Numizmatički fond Muzeja u Smederevu krije vredno kulturno i istorijsko blago

Јелена Илић
Jelena Ilić

01. 03. 2023. u 20:02

NAJVREDNIJI novac numizmatičke zbirke Muzeja u Smederevu je zlatnik rimskog imperatora Septimija Severa (Septimius Severus, 193 – 211. n.e.). Reč je o slučajnom pronalasku od pre ravno sedam decenija, odnosno 1953. godine.

У ЗБИРЦИ И ЗЛАТНИК РИМСКОГ ИМПЕРАТОРА: Нумизматички фонд Музеја у Смедереву крије вредно културно и историјско благо

Muzej Smederevo

Zlatnik je otkriven u prigradskom naselju Radinac, nadomak Smedereva, ima veliku materijalnu, umetničku i istorijsku vrednost, i  veoma je  raritetan.

Numizmatičko odeljenje je po svom fundusu najbrojnije odeljenje smederevskog muzeja. Broji više 11.000 komada metalnog i oko 600 komada papirnog novca.

Najstariji je nalaz iz Mezula kod Smedereva iz sredine III veka n.e. To je rimski srebrni novac – Antoninian i broji 272 komada.

Inače, Smederevo je bilo nekada kovnica novca. U vreme najvećeg uspona srednjovekovne Srbije, u doba despota Đurđa Brankovića, u Smederevu je radila i kovnica novca gde je od ukupno 32 emisije despotovog novca, osam kovano u Smederevu. Na njima je utisnuta reč Smederevo na reversu, dok je na aversu despot u sedećem ili stojećem položaju sa uzdignutim mačem.

Muzeju  u Smederevu danas ima  113 komada novca despota Đurđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)