KAKO DA NAPRAVITE ZDRAV SOK OD BRESKVE? Odličan je u borbi protiv holesterola, štiti srce i vid
BRESKVE su sočno, osvežavajuće voće bogato vitaminima, idealno za letnje dane i zdravlje srca.
Foto Shutterstock
Postoji nekoliko sorti breskvi, ali su im nutritivne vrednosti veoma slične. Breskve su takođe veoma bogate vodom i osvežavajuće, što ih čini izuzetno pogodnim za konzumaciju na visokim letnjim temperaturama.
POTREBNO JE:
1 kg zrelih breskvi
1 l vode
sok od 1 limuna
po želji: malo meda ili stevije
PRIPREMA
Najpre operite i oljuštite zrele breskve, pažljivo uklonite koštice i isecite ih na komade. Tako pripremljene breskve stavite u šerpu sa litrom vode i kuvajte oko 10 do 15 minuta, sve dok ne omekšaju.
Nakon kuvanja, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se sadržaj malo prohladi. Potom, uz pomoć štapnog miksera ili blendera, izmiksajte sve u glatku smesu.
Ukoliko želite bistriji sok, procedite ga kroz cediljku. Ako više volite puniji, kašasti napitak bogat vlaknima, možete preskočiti ceđenje.
Dodajte sveže isceđen sok od limuna, a po želji i malo meda ili stevije, kako biste prilagodili ukus.
Na kraju, sipajte sok u čiste, sterilisane flaše i čuvajte u frižideru. Najbolje je konzumirati ga u roku od tri dana.
ZDRAVLjE SRCA
Breskve su bogate beta-karotenom, prekursom vitamina A, koji je neophodan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji gvožđa u organizmu.
Vitamin E koji sadrže efikasan je u sprečavanju stvaranja arterijskog plaka i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože. Breskva takođe sadrži mineralne soli poput fosfora, magnezijuma i kalijuma, što je posebno važno za zdravlje srca.
Zbog visokog sadržaja vlakana, breskve pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi i regulišu krvni pritisak. Jedno veliko voće obezbeđuje pet do devet procenata preporučenog dnevnog unosa vlakana za odraslu osobu. Takođe, kora voća je najbogatija vlaknima.
ENERGIJA
Breskve su bogate vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je odgovoran za proizvodnju energije.
Najzdravije su i najosvežavajuće kada se jedu sveže, ali možete od njih napraviti i kompot (samo pazite na količinu dodatog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili napraviti ukusan gusti sok od njih.
(kurir.rs)
Preporučujemo
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)