ČUVENI KOLAČ: Rigojanči - sa aromom nesvakidašnje ljubavi

J. L.

11. 03. 2023. u 20:44

ZA čuveni kolač rigojanči uglavnom su svi čuli a recepti za njega mogu se naći svuda po internetu. Mi vam, uz recept, donosimo i priču kako je o njegovom imenu, jednako uzbudljivu kao i njegov ukus. Rigo Janči, mađarski violinista, nije bio ni poslastičar, čak ni neki veliki sladokusac, ali je "kum" jednoj od najpopularnijih poslastica, i to zahvaljujući ljubavi sa prelepom belgijskom kneginjom Šime, koja je sredinom 19. veka bila prava senzacija u celoj Evropi.

ČUVENI KOLAČ: Ригојанчи - са аромом несвакидашње љубави

foto:pineterest

Rigo Janči je rođen 1858. godine u mestu Pakozd u Mađarskoj i već odmalena je držao violinu u rukama. Veoma mlad počeo je karijeru u Nađkanjiži, da bi kasnije otišao u Peštu i od vrsnih muzičara sastavio orkestar. Sa njim je proputovao svet uzduž i popreko.

Tako se 1896. godine obreo u Parizu. U restoran gde su nastupali, jedno veče je došao grof Šime sa znatno mlađom suprugom, poreklom Amerikankom, glumicom Kler Vard. Kako je Janči bio pravi umetnik i znao da koketira sa publikom, nije čudo što se grofica na prvi pogled zaljubila u šarmantnog Roma. Zanesena romantičnom umetnošću i probuđenom strašću, grofica je vrlo brzo načinila, za to vreme, i te kako hrabar korak - napustila je muža i dvoje dece, svu raskoš u Parizu i otišla da živi sa romskim violinistom u Pešti. Janči je, takođe, napustio svoju ženu Marišku. Ali to, razumljivo, nije bila takva senzacija.

Kako usmeno predanje kaže, zaljubljeni par je jednom prilikom otišao u poslastičarnicu u Pešti. Kako bi iznenadio svoju suprugu, Janči je odabrao čokoladni kolač koji su do tada zvali čoko kremeš (čokoladna krempita).

- Probaj, smeđ je poput moje kože, a sladak poput tvog srca - rekao je zaljubljeni Janči svojoj izabranici.

Poslastičaru nije trebalo dugo i kolač je nazvao "rigojanči". To je, vrlo brzo se ispostavilo, bila sjajna ideja koja mu je donela dobar profit.

Ljubav između lepe plavuše i tamnoputog muzičara nije dugo trajala. Posle otprilike deceniju, svako je otišao svojim putem. Kler se udala za jednog lepog Italijana, recepcionara hotela u Italiji, a Rigo Janči se okrenuo piću i 1920. godine umro u Americi siromašan i zaboravljen od svih. "Plod" i svedok njihove ljubavi do danas je jedino kolak rigojanči.


 

RECEPT

Patišpanj (za dve kore): 10 jaja, 10 kašika šećera,

10 kašika brašna, 2 kašike vode.

Fil: 1 kg slatke pavlake, 250 g prah šećera, 4 kašike

kakaoa, 2 kesice vanilin šećera i malo mleka (tek da se

razredi pavlaka, ako je gusta).

Glazura: 100 g čokolade "menaž", 50 g putera, malo mleka ili vode.

Za jednu koru - umutiti pet jaja (odvojeno belanca i žumanca), dodati šećer i brašno, kašiku vode... Peći koricu na 180 stepeni, 15 minuta. Zatim umutiti i ispeći drugu... Jednu koricu iseći na jednake kvadrate (20 komada).

Za fil - u pavlaku dodati sitan šećer, razrediti malo mlekom i uz mućenje mikserom pri srednjoj brzini, dodavati kašiku po kašiku kakaoa. Pojačati brzinu i mutiti dok masa ne postane sasvim čvrsta. Oprez, ne mutiti previše dugo da se ne bi dobio puter...

Filovati donju koru, poravnati, pa odozgo poslagati kvadratiće druge kore i preliti ih glazurom.

Za glazuru - istopiti čokoladu i puter na blagoj temperaturi.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana