PRSTE DA POLIŽETE: Pilav na turski način, sa suvim voćem i orašastim plodovima
PILAV pripremljen na turski način će biti prijatna promena u ishrani i za trpezom, svideće vam se preplitanje ukusa i tekstura.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 80 g iseckanih badema
- 80 g iseckanih oraha
- 30 g putera
- 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
- 1/2 malog crnog luka, sitno iseckanog
- 180 g nekuvanog pirinča
- 435 ml povrtnog bujona
- 120 g suvog grožđa
- 60 g suvih kajsija
- sitno seckani peršun, za ukras
Začini:
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog kardamona
- 1/8 kašičice mlevenog kima
- 1/4 kašičice crnog bibera
Trik da pirinač ne bude gnjecav!
Bitno je koliko tečnosti koristite za kuvanje i koju vrstu pirinča. Za beli pirinač dugog zrna na 200 g pirinča ide 500 ml vode. Ukoliko koristite beli pirinač kratkog zrna, u tom slučaju na 200 g sipajte 300 ml tečnosti, dok za braon pirinač na 200 g ide 430 ml vode. Takođe, beli pirinač dugog zrna se kuva 18-20 minuta, beli pirinač kratkog zrna se kuva 15-18 minuta, a za braon pirinač potrebno je 40-45 minuta.
Recept za pilav sa orašastim plodovima i suvim voćem:
Za pilav pripremljen na ovaj način stavite suv veliki tiganj bez ulja na jaku vatru. Dodajte bademe i orahe. Lagano ih tostirajte dok ne zamirišu i skinite sa tiganja. Rastopite puter u šerpi na jakoj vatri. Dodajte luk i beli luk, dinstajte dok ne postanu providni.
Dodajte pirinač i mešajte 30 sekundi ili dok ne postane providan. Dodajte začine, pa promešajte. Sipajte bujon, suvo grožđe i kajsije, i promešajte. Pokrijte poklopcem, ostavite da provri, a zatim odmah smanjite toplotu na nisku.
Kuvajte 15 minuta ili dok se tečnost ne upije. Zatim skinite šerpu sa šporeta i ostavite da odstoji 10 minuta. Skinite poklopac i promešajte pirinač. Dodajte većinu oraha i badema i opet promešajte. Prebacite u činije i ukrasite preostalim orasima i malo pospite peršunom. Možda ćete želeti da napravite i pilav sa pečurkama.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO - BAKA PRASE je SVE samo nije MUŠKARAC/Dina Terzin/ U trendu sa N
Preporučujemo
UKUSAN RUČAK KOJI ĆE I DECA OBOŽAVATI: Loptice od pire krompira punjene mesom i sirom
31. 01. 2025. u 09:00
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
PEJAKOVIĆ: Srbi su skupo platili LAŽ o Jugoslaviji, koja traje od '45 i plaćaćemo je još
GLUMAC Nikola Pejaković oduševljava publiku širom regiona ulogom Momčila u seriji "Tvrđava", koja se bavi ratnim devedesetim i raspadom nekadašnje države Jugoslavije.
13. 12. 2025. u 15:33
Komentari (0)