PAŠTICADA: Dalmatinski recept za jelo od mesa koje se topi pod nepcima

Novosti online

01. 10. 2024. u 15:32

Kada se spomene pašticada mnogima odmah na um padne ukusno jelo od mesa, koje se krčka dugo i polako, ali garantuje takav spoj ukusa na koji je jednostavno nemoguće ostati imun.

ПАШТИЦАДА: Далматински рецепт за јело од меса које се топи под непцима

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 - 1,5 kg junećeg ili goveđeg buta
  • 4 šargarepa
  • 2 crna ili crvena luka
  • 1/4 korena celera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli
  • 200-300 ml crnog vina
  • 5-6 kom suvih šljiva bez koštice
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 prstohvat peršuna
  • 3-4 kom lovorovog lista

Prilog:

  • 500 g njoke

Priprema:

Junetina treba da bude u komadu, a povrće iseći na štapiće 3-4 centimetra dužine. Meso lagano izbockati nožem, a zatim u te proreze ubaciti beli luk. Ostatak povrća iseckati u posudu u kojoj će meso da se marinira. Dodati meso u posudu, naliti crno vino i ostatak vode da ceo komad bude potopljen. Ostaviti preko noći.

Izvaditi meso iz marinade, procediti povrće ali sačuvati sok od marinade za kasnije. U veliku, duboku šerpu staviti ulje ili svinjsku mast i propržiti komad mesa sa svih strana dok ne porumeni.

Meso kad je gotovo skloniti sa strane i nastaviti da u istoj masnoći dinstate povrće tako da omekša. Zatim vratiti meso, i dodati sok od marinade i dovoljno vode da ogrezne. Dodati suve šljive, lovorov list, so i biber. U zavisnosti od veličine i vrste mesa, kuvati uz dodavanje vode oko dva sata. Pola sata pre kraja nije potrebno dodavati vodu.

Kad je meso omekšalo, izvaditi ga iz šerpe, iseći pažljivo na tanke kriške, sadržaj šerpe ispasirati štapnim mikserom (može i pasirkom za pire), a zatim u sos vratiti meso, dodati suvi biljni začin po ukusu, malo peršuna, svežeg ili suvog i ostaviti još oko pola sata da upije sokove.

Njoke skuvati po uputstvu sa pakovanja i služiti uz meso dok je sve još toplo. 

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO: Spoj inovacija i društvene odgovornosti