RUČAK OD PONEDELJKA DO PETKA: Pet starih jela na kašiku koja treba da jedete barem jednom nedeljno
STARA, tradicionalna jela su omiljena većini nas, a osim toga izuzetno su zdrava i prave se lako.
Predlog ovonedeljnog jelovnika su tradicionalna jela na kašiku koja greju dušu tokom prvih jesenjih dana:
PONEDELjAK: Krompir paprikaš
Potrebno je:
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
500 grama krompira
1 paprika
1 paradajz
so i biber
suva začinska paprika, veza svežeg peršuna.
Priprema:
Izdinstajte luk, papriku, paradajz i rendanu šargarepu. Dodajte meso i nalijte vodom. Dodajte krompir i začine i kuvajte dok se sve lepo "upihtija". Dodajte svež peršun i sklonite sa ringle.
UTORAK: Bosanski lonac
Potrebno je:
1 kg mesa
1/2 kg krompira
250 g razne zeleni
150 g zrelog paradajza
150 g crnog luka
100 g suve slanine
20 g belog luka
5-6 zrna bibera
2 paprike
1 kašičica suve začinske paprike
peršunov i celerov list
so
Priprema:
Prodinstajte luk, šargarepu, paškanat, paradajz i slaninu. Dodajte meso i začine. Zatim posložite krompir i kupus, i nalijte vodom. Kuvajte dobra dva sata dok se sve lepo ne raskuva.
SREDA - Pasulj
Potrebno je:
2 glavice crnog luka
2 paškanata
500 grama pasulja
so i biber, začinska crvena paprika.
Priprema:
Posni pasulj napravite tako što ćete na ulju prodinstati rendanu šargarepu i paškanat i crni luk. Dodajte opran pasulj i nalijte sa vodom. Kuvajte oko sat i po, dodajte začine i beli luk i sklonite sa ringle.
ČETVRTAK - Boranija
Potrebno je:
1 galvica crnog luka
500 grama mlade boranije
350 grama piletine
100 slaninice
Priprema:
Boraniju očistite i otkuvajte. U dubljoj šerpi prodinstajte luk i zelen, a onda dodajte meso i dinstajte. Dodajte boraniju i nalijte vodu. Dodajte začine po želji i svež peršun. Sve kuvajte oko sat vremena.
PETAK - Punjene paprike
Potrebno je:
500 grama mlevenog mesa
100 grama pirinča
2 rendane šargarepe
začini po želji
10 većih paprika
500 ml
Priprema:
Paprike očistite od peteljki i semenki i operite ih. U dubljoj činiji prvo upržite meso i seckan luk, pa dodajte rendanu šargarepu, opran pirinač, so, biber, kurkumu, i svež peršun. Sve izmešajte i napunite smesom paprike. Paprike poređajte u lonac, nalijte sa paradajz sokom i malo vode i kuvajte oko 45 minuta.
KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)
DOKTORKA Nataša Đurđević govorila je u podksatu "DR Novosti" o raku pluća.
06. 05. 2024. u 10:51
"TERITORIJA POTPUNOG BEZAKONjA": Lavrov zagrmeo - Sramna odluka PSSE da tzv. Kosovu da zeleno svetlo za prijem
RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas kao sramno to što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala zeleno svetlo da tzv. Kosovo bude primljeno u punopravno članstvo Saveta Evrope.
05. 05. 2024. u 23:50
ŠTA ZNAČI AKO JE NA ĐURĐEVDAN SUNČAN DAN? Danas je veliki praznik - pletu se venčići, a kukurek ima posebno značenje
SRPSKA pravoslavna crkva i vernici danas, 6. maja, obeležavaju Đurđevdan, praznik kojim se čuva uspomena na Svetog Đorđa
06. 05. 2024. u 08:42
Komentari (0)