ČUDA SE DEŠAVAJU: Italijanka postala majka u 63. godini

Milica Ostojić

20. 05. 2021. u 17:56

U JEKU pandemije, u Italiji koja je preživela teška zatvaranja i izolovanost, zabranu socijalnih i familijarnih kontakata, desilo se i poneko čudo - jednog dečaka, majka je rodila čak u 63. godini.

ЧУДА СЕ ДЕШАВАЈУ: Италијанка постала мајка у 63. години

Foto: D. Balšić

Emanuele je čudo! Rođen je pre dva dana, carskim rezom, u bolnici u Kozenci u Kalabriji, imao je 2 kg i 400 grama; čudo života i nauke.

ama se odlučila na to uprkos tome što je priroda zaustavila ciklus rađanja, a preovladala je želja da bebu rodi uprkos godinama i zastrašujućem riziku od KOVID pandemije, kada je mnogo toga postalo teško u Italiji.

Godinama su ona, i njen suprug bezuspešno pokušavali da se ostvare kao roditelji. 2020.godine je usledio ponovni odlazak u inostranstvo, u svrhu još jednog pokušaja oplodnje.

To je oplodnja poznata kao "oplodnja izvan organizma" sa jajnim ćelijama donatora- mlađe žene, i sperme donatora, koji je zatim postavljen u matericu buduće majke.

Ovaj slučaj nije jedinstven u Italiji, ali jeste u Kalabriji. U ovoj državi, još dve žene su se ostvarile kao majke u šezdesetim godinama, tako da će ovi slučajevi dati veliki doprinos naučnoj literaturi koja se odnosi na prokreaciju.

Nacionalni statistički institut (ISTAT) izneo je podatke da je Italija zemlja sa najvećim brojem žena u Evropi koje postaju majke između 40-50 godina, kao i onih koje rađaju prvo dete (zajedno sa Španijom).

2017.godine u Italiji se porodilo 15 997 žena između 40 i 50 godina , od čega je njih čak 2 145 između 45 i 50 godina, i 306 sa više od 50 godina.

To predstavlja svojevrstan statistički dokaz da se pomerila granica godina za rađanje dece veštačkom oplodnjom. U Italiji je to, do sada, bio prosek od oko 43 godine, odnosno 50, za one koji decu rađaju vantelesnom oplodnjom.

Iz bolnice u Kozenci "Sakro Kuore" poručuju da će biti sve više žena koje će u poodmaklom dobu postajati majke,pa čak i onih koje nemaju muža, ili partnera.

Srećna Italijanka, koja se prvi put ostvarila kao majka poručuje- "Emanuele je čudo, živeću za njega!".

Mama i beba su dobro, i uskoro napuštaju bolnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja