PODACI UNESKO: Pandemija zatvorila gotovo polovinu postavki

Novosti online

17. 05. 2021. u 13:52

POSEĆENOST muzeja će i u ovoj godini ostati na prošlogodišnjem, pokazuje izveštaj organizacije UNESKO. Prema podacima Muzejskog dokumentacionog centra, čak 43 odsto muzeja je ponovo zatvorilo svoja vrata zbog pandemije.

ПОДАЦИ УНЕСКО:  Пандемија затворила готово половину поставки

Foto V. Danilov

Mere delimičnog ili potpunog zatvaranja lane je postojalo u 83 procenta ispitanih držav, a za većinu njih mere se nisu primenjivale samo na državne muzeje, nego i na čitav muzejski sektor. Muzeji su bili zatvoreni prosečno 155 dana, odnosno nešto više od pet meseci, a najveći broj država bio je zatvoren 31 do 90 dana.

To je rezultiralo velikim padom posećenosti u proseku od 70 odsto, zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma čak i onih koji su uz sprovođenje epidemioloških mera ostali otvoreni. Čak 16 država imalo je više od 90 odsto smanjenje broja prodatih ulaznica.    

Nagli pad posetilaca imao je znatne finansijske posledice za muzeje, što je posebno nepogodno za one čiji prihodi u većoj meri zavise od prodaje ulaznica i organizacije događaja.

Prihodi muzeja u 2020. smanjili su se između 40 i 60 procenata, a mnoge institucije prijavljuju prihode koji su za 60 do 80 odsto niži u poređenju sa onima iz 2019.

Za četvrtinu država članica, subvencije za muzeje su ostale stabilne, a za četvrtinu su se čak i povećale, ponekad i za više od 20 odsto.

Čak tri četvrtine država članica smatra da postoje pretnje njihovim muzejima među kojima se ističu smanjenje prihoda i pitanje organizacije, sigurnost zbirki i njihove zaštite, smanjenje prihoda i gubitaka radnih mesta u sektoru.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)