"PRIPREME ZA OFANZIVU": Ruski ekspert o vežbama NATO-a u blizini ruskih granica

Novosti onlajn

17. 05. 2021. u 08:35

GODIŠNJE vojne vežbe NATO-a u Estoniji će se održati od 17. maja do 5. juna.

ПРИПРЕМЕ ЗА ОФАНЗИВУ: Руски експерт о вежбама НАТО-а у близини руских граница

Foto: Novosti

Na vežbama pod nazivom „Prolećna oluja“ će učestvovati oko 7.000 vojnika iz nekoliko država-članica NATO-a. Ruski vojni ekspert Ivan Konovalov ocenjuje ove vežbe kao ofanzivne.

- Jedinice NATO-a se nalaze pored ruskih granica što predstavlja direktno kršenje Osnivačkog akta o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije i blokova iz 1997. godine. U dokumentu se navodi da će strane težiti transparentnosti, predvidljivosti i međusobnom poverenju u pogledu veličine i funkcija vojnih snaga - rekao je Konovalov.

U praksi, vojska Alijanse se neprekidno nalazi u blizini granica Rusije, naveo je ekspert.

On je podvukao da će na obuci biti uvežbavane ofanzivne, a ne odbrambene akcije.

- Pored toga, povećaće se udarna komponenta vežbi bloka, posebno u Istočnoj Evropi, već sada to zapažamo. Na primer, sama činjenica da će francuska tenkovska četa i jurišni helikopteri Velike Britanije učestvovati u 'Prolećnoj oluji' , govori i o pripremi ofanzivnih, a ne odbrambenih akcija, kako se promoviše na Zapadu - objasnio je Konovalov.

Ekspert je vežbe nazvao provokacijom i naveo da upravo akcije Severnoatlanske alijanse predstavljaju pretnju za Rusiju, a ne obrnuto.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)