ISLAMSKA DRŽAVA RAZVILA HEMIJSKO ORUŽJE: Izveštaj UN o genocidu terorista nad Jezidima u Iraku

D. D. S.

11. 05. 2021. u 14:22

ŠEF tima Ujedinjenih nacija koji istražuje zločine u Iraku Karim Kan izjavio je da su pronađeni "jasni i uverljivi dokazi" da su ekstremisti Islamske države 2014. počinili genocid nad pripadnicima zajednice Jazida u Iraku. On, uz to, tvrdi i da ima dokaza da je Islamska država uspešno razvila hemijsko oružje.

ИСЛАМСКА ДРЖАВА РАЗВИЛА ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ: Извештај УН о геноциду терориста над Језидима у Ираку

Foto: AP Photo via militant website, File

Savet bezbednosti je 2017. godine podržao predlog da se uspostavi tim istražljitelja koji bi pomogao Iraku da obezbedi dokaze i utvrdi eventualnu odgovornost vezano za zločine ekstremista Islamske države.

U svom šestom izveštaju od tada, Kan je naveo da su pronađeni uverljivi dokazi da su ekstremisti Islamske države počinili genocid, s namerom da "fizički i biološki unište Jazide" i da se zločini nastavljaju, s hiljadama žena i dece odvojenih od porodica. Jazidi su pripadnici kurdske zajednice koji žive na severu Iraka i u Siriji.

Njihovu religiju pripadnici Islamske države smatraju jeretičkom. Stotine pripadnika te zajednice prebegle su u Tursku 2014, kada su ekstremisti Islamske države počeli da zauzimaju sever Iraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!