KINA NEĆE DOZVOLITI AMERICI DA PREDAHNE: U slučaju velikog vojnog sukoba - sledi krah SAD

Novosti online

10. 05. 2021. u 10:45

NEDOVOLjNO finansiranje američke vojske bi moglo da dovede do kraha SAD u slučaju nastanka velikog vojnog sukoba, piše časopis „Nešenal interest“.

КИНА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ АМЕРИЦИ ДА ПРЕДАХНЕ: У случају великог војног сукоба - следи крах САД

Foto: EPA/Depositphotos/ Ilustracija

Prema pisanju lista, većina američke vojne opreme kupljena je 1980-ih i 1990-ih godina, a flota se sada gotovo prepolovila u odnosu na to kakva je bila pre 30 godina.

- Vojska nema dovoljno jedinica da izvrši sve što od nje može da bude traženo - prenosi „Nešenal interest“ reči više naučne saradnice istraživačkog instituta „Heritedž fondejšn“ Dakote Vud.

Neke druge zemlje su poslednjih 20 godina uložile u svoj odbrambeni sektor, novu opremu, kao i napredne tehnologije, kaže ekspert i dodaje da o tome svedoče i njihove veštine pokazane na vežbama.

Istovremeno, Vud je istakla zabrinutost zbog činjenice da su saveznici Sjedinjenih Američkih Država „dozvolili svojim vojskama da oslabe“ do takvog stepena da gotovo da nisu u stanju da pruže pomoć u slučaju nastanka ozbiljne krize.

- Na primer, ukoliko Kina i SAD uđu u rat oko Tajvana i Kina pobedi, teško da će Peking dozvoliti Americi da odahne, pregrupiše se, a zatim da započne rat ponovo - smatra ekspert.

Ona je skrenula pažnju na to da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena i demokratska većina u Kongresu veruje da bi glavni protivnici SAD mogli da sačekaju da zemlja izađe na kraj sa unutrašnjim problemima i sprovesti modernizaciju Oružanih snaga.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo