MERKELOVA I MAKRON POSLALI PORUKU AMERICI: Otvorite tržište vakcina i dozvolite izvoz!

Novosti onlajn

08. 05. 2021. u 17:58

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel ponovila je danas svoje protivljenje ukidanju zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv korona virusa i pozvala SAD da otvore "tržište" i dozvole izvoz vakcina i njihovih sastojaka, prenose agencije.

МЕРКЕЛОВА И МАКРОН ПОСЛАЛИ ПОРУКУ АМЕРИЦИ: Отворите тржиште вакцина и дозволите извоз!

Makron i Merkelova / Foto AP

- Nadam se da sada kada je velki deo američke populacije vakcinisan, možemo da imamo slobodnu razmenu sastojaka i takođe otvaranje tržišta vakcina - rekla je nemačka kancelarka na kraju nezvaničnog samita evropskih vođa.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je danas pozvao "Anglosaksonce" da prestanu da "blokiraju" izvoz vakcina.

On je istakao da je od 110 miliona doza vakcine proizvedenih u Evropi EU izvezla 45 miliona a zadržala 65 miliona, dok je u isto vreme 100 odsto vakcina proizvedenih u SAD otišlo na američko tržište. 

Merkel je ponovila da je protiv ukidanja patentne zaštite za antikovid vakcine, kako je to predložila administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena. Nemačka kancelarka rekla je da ne misli da bi to bilo rešenje koje bi omogućilo da vakcine budu dostupnije većem broju ljudi.

- Mislim da su kreativnost i inovacija firmi potrebni i to uključuje patente - dodala je Merkel. 

Papa Franja danas je podržao predlog za ukidanje patentnog prava za vakcine protiv kovida-19 da bi se ubrzala raspodela vakcina siromašnim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)