EFIKASNOST TROSTRUKE VAKCINACIJE: Sibirski naučnici vrše ispitivanja - efeakat povećanja i trajanja imuniteta potvrđen

Novosti onlajn

05. 05. 2021. u 09:50

DRŽAVNI naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ sprovodi prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja trostruke vakcinacije protiv korona virusa vakcinom „EpiVakKorona“, saopštio je šef odeljenja za zoonotske infekcije i grip Aleksandar Rižikov na nalogu „Rospotrebnadzora“ na Instagramu.

ЕФИКАСНОСТ ТРОСТРУКЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Сибирски научници  врше испитивања - ефеакат повећања и трајања имунитета потврђен

Foto: Depositphotos

Kako on objašnjava, trostruka vakcinacija „EpiVakKoronom“ je prvi put primenjena na primatima u maju 2020. godine, a njihovo stanje se i dalje prati. Druga grupa životinja koju su činile lasice i morska prasad imunizovana je na taj način krajem jula.

- Takođe su ponovo imunizovane lasice i morska prasad, na kojima smo proveravali uporednu efikasnost dvostruke i trostruke vakcinacije. Efekat povećanja i trajanja imuniteta je potvrđen, pre svega na primatima - zaključio je naučnik.

Kako je istakao, prilikom trostruke vakcinacije, sastav „EpiVakKorone“ se ne menja. Rižikov dodaje da se nakon vakcinacije „EpiVakKoronom“ imunitet razvija kod više od 90 odsto vakcinisanih.

- Nezavisna istraživanja pokazuju da realno na vakcinaciju reaguje veliki procenat stanovništva. Sada sprovodimo slučajna istraživanja među imunizovanim grupama i vidimo da su te cifre znatno veće od 90 odsto - precizirao je on.

„EpiVakKorona“ je druga registrovana vakcina u Rusiji za prevenciju kovida 19. Vakcina ne sadrži živi virus. Ona formira imunitet zahvaljujući veštački sintetizovanim peptidima. Vakcina će koštati do 4.210 rubalja (što je oko 46 evra).

Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu (Rospotrebnadzor) je saopštio da ne mogu svi testovi otkriti antitela nakon primanja vakcine „EpiVakKorona“, zbog čega će zajedno sa vakcinom isporučivati i specijalne testove.

U Rusiji su registrovane još dve vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“ i „KoviVak“ centra „Čumakov“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)