DIJALOG KIRGISTANA I TADŽIKISTANA O RAZGRANIČENJU: Predsednici dve države složili se da nastave pregovore

Tanjug

30. 04. 2021. u 19:32

DANAS su se predsednici Tadžikistana Emomali Rahmon i Kirgistana Sadir Žaparov u telefonskom razgovoru složili da nastave dijalog o razgraničenju.

ДИЈАЛОГ КИРГИСТАНА И ТАЏИКИСТАНА О РАЗГРАНИЧЕЊУ: Председници две државе сложили се да наставе преговоре

Foto: Tanjug/AP

Kako je saopšteno iz kabineta tadžikistanskog predsednika, dva lidera su razgovarala o nedavnoj eskalaciji sukoba u pograničnim oblastima i razmenili stavove o trenutnoj situaciji na tadžikistansko-kirgiskoj granici, naglasili su značaj nastavka međudržavnog dijaloga i u tom smislu dogovorili sastanak međudržavne komisije za demarkaciju i razgraničenje u kirgistanskom gradu Batken 1. Maja, prenosi TASS.

Predsednik Rakhmon je pozvao predsednika Kirgistana da uskoro dođe u zvaničnu posetu Tadžikistanu, a Žaparov je prihvatio poziv, dok će konkretni datumi ove posete biti dogovoreni diplomatskim kanalima.

U sredu je najmanje trinaest ljudi ranjeno kada su kirgiske i tadžikistanske snage bezbednosti razmenile vatru preko granice, a sukobi su izbili kasno sinoć na granici između tadžikistanske severne pokrajine Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara za vodu i pumpe na reci Isfara, za koju obe zemlje tvrde da je njihova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi